0

Ostoskorisi on tyhjä

02.06.2019 4 min lukuaika

Kesän polkukisakausi alkaa taas olla täydessä vauhdissaan! Katukisoihin verrattuna polku- ja vuorikisoissa juoksijan tarvitsee kantaa mukanaan ihan eri määrä varustetta, evästä ja nestettä, ja niiden toimivuus on yksi tärkeistä tekijöistä kisasuorituksen onnistumisessa. Kisapäivänä ei kannata pukea päälle mitään uutta tai testata mitään, jota ei aiemmin ole käyttänyt. Tuloksena on vain ylimääräistä stressiä, hankausta, epämukavuutta ja kipua, josta oma kisa voi kärsiä suurestikin.

Paras on lähteä kisabaanalle hyvin istuvissa, hyviksi havaituissa ja mukavissa varusteissa, joiden toimintaan voi luottaa pitkänkin rasituksen sykkeessä. Tärkeää on, että varusteita tosiaan osaa käyttää ja varustevälppäys sujuu ongelmitta suorituksen tiimellyksessä (esim pullojen täyttö, sauvojen käyttö ja energian kaivaminen repusta). Pakollisten varusteiden listaan kannattaa tutustua hyvissä ajoin ja varmistaa, että kisavarustus on tuttu. Tähän postaukseen olen kerännyt joitain itselleni onnistuneita valintoja ja vinkkejä kisaan sopivien varusteiden löytämiseen. Viime vuonna kirjoitin kattavan postauksen polkujuoksuvarusteista yleisemmällä tasolla, jonka voit lukea täältä.


Varustevälppäys ei aina ole niin yksinkertaista! Tässä otamme Oona Hilkamon kanssa mallia juoksukonkarilta Maija Oravamäeltä Hetta-Pallaksen lähtöviivalta.
Tuossa kisassa käytin ensi kertaa lantiolle kiedottavaa numerolappuvyötä, suosittelen!
© Guillam Casanova Photography
 
Kenkävalintani kisaan riippuu matkan pituudesta, vuodenajasta, maaston teknisyydestä ja kunnosta. Pitkille matkoille, kuten vähän aika sitten juostulle NUTS Karhunkierroksen 55km baanalle, valitsin Salomonin Slab-Ultrat. Juoksin näillä kengillä myös viime vuonna Tromsö Skyracen. Pidemmillä matkoilla tykkään juosta hieman pehmeämmällä kengällä ja Slab-Ultra on ollut hyvä valinta tähän. Bodom Trail oli huomattavasti lyhyempi ja teknisempi 22km kisa, johon valitsin Salomonin Sense-7 SG kevyen ja voimakkaammin kuvioidun kengän. Kenkä kuivuu nopeasti märälläkin pohjalla eikä sen vuoksi muutu painavaksi kastuessaan. Voimakkaampi kuvioitus taas pitää paremmin mutaisessakin maastossa. Märällä kalliolla kenkä voi kuitenkin olla liukas. Suunnistuskisoihin valitsen nastalliset kevyet suunnituskengät. Suosin hieman ylemmäs nousevia sukkia, jotta roskia, kiviä tai neulasia ei pääse karkaamaan suuaukosta kenkään hiertämään. Jos kisareitti on hyvin kivinen tai roskainen voi gaitereiden pukeminen kenkien päälle olla paikallaan.



Norjan skyrace-kisan vuorilla olosuhteet voivat vaihtua nopeasti ja niihin täytyy osata adaptoitua vauhdissa.
 © Jordi Saragossa
 
Oma kisareppuni pidemmissä kisoissa on kevyt Salomonin S-Lab sarjan Sense Ultra 8l. Tänä vuonna päivitin reppuni yhtä kokoa pienemmäksi, sillä en saanut edellistä reppuani kiristettyä riittävästi ja lasti tuntui hölskyvän juostessa. Huonosti kiristetty reppu on jo itsessään rasittava mutta pidemmän päälle vetää selän jumiin ja voi aiheuttaa hiertymiä. Onneksi pienempi koko toi kiristykseen ratkaisun ja sain varusteet hyvin pakattua vuoden ekalle ultralle Rukalla. Kisareppuni on tyhjänä todella kevyt liivi, jossa on paljon taskuja eri puolilla, jotta tavarat saa pakattua järjestelmällisesti ja tasaisesti ympäri kehoa. Näin mikään tasku ei pääse kasvamaan liian suureksi ja kuorma pysyy lähellä kehoa. Reppuuni saa kiinnitettyä juoksusauvoille tarkoitetun kuljetuspussukan, jossa sauvojen kanto käy näppärästi. Jos matka on lyhyempi eikä tavaraa tarvitse paljon mukaan, voi juoksureppu olla liian iso kantovälineeksi. Jos reppu on kovin tyhjä, voivat tavarat pompata juoksun aikana pois avonaisista taskuista, jolloin pelkkä vyö on parempi vaihtoehto. Lyhyemmille kisamatkoilla otan matkaan mieluummin juoksuvyön, johon pakkaan geelin ja mahdollisesti hieman vettä.


Hanskat ja kevyt takki tuovat tarvittavaa lisälämpöä viileissä ja kosteissa kisaolosuhteissa
© Aapo Laiho
 
Kisoissa käytän vallan lötköpulloja juoman kantamiseen. Ne saa helposti kiinnitettyä repun etutaskuihin ja ne on helppo täyttää huoltopisteillä tai puroista. Juomarakko on omasta mielestäni hieman kömpelö, jos sitä meinaa täyttää matkan varrella. Kannan mukanani vain sen verran nestettä kuin tiettyjen juomapisteiden välille tarvitsen. Koen pullojen täyttämisen helpommaksi vaihtoehdoksi kuin lisäkilot mukana usean kilometrin ajan. Minulla on aina yksi pullo vettä ja yksi urheilujuomaa; geelien kanssa tykkään ottaa pelkkää vettä ja muuten urheilujuomaa eletrolyyttien ja hyvän nesteenimeytymisen kannalta. Jos haluat juoda huoltopisteillä mukilla, kannattaa kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva kuppi pakata mukaan käden ulottuville.
 
Kisan aikana pyrin syömään 30 minuutin välein. Näin energian saanti on tasaista, eikä vatsalle tule missään vaiheessa suurta sulattelukuormaa. Valitsen evääksi nopeasti sulavia, helposti syötäviä ja herkullisia tuotteita; geelejä, energiamermeladeja, pähkinäisempiä suolaisia energiapaloja ja kaurapatukoita. Viime aikoina olen käyttänyt vallan täysin Noshtin tuotteita, joita olen itsekin ollut mukana kehittelemässä ja testaamassa. Teen myös itse erilaisia energiapatukoita kuten kaurapohjaisia flapjackeja, jolloin saan kisaan mukaan juuri sellaisen evään kuin itse haluan.


© Rami Valonen
 
Vaatetus kisan aikana riippuu paljon vuodenajasta ja säästä. Kesäisin olen juossut paljon sortseissa ja kompressiosäärystimissä. En ole varma, kuinka paljon kompressiolla on vaikutusta suoritukseen mutta ne tukevat mukavasti ja suojaavat sääriä oksilta ja kiviltä. Viileämmissä oloissa laitan jalkaan pitkät trikoot. Tykkään pukea teknisen T-paidan tai ohuen pitkähihaisen ja lisävaatteeksi tarvittaessa kevyen tuuli- tai sadetakin. Takki suojaa hyvin ja on kevyt kantaa repussa, jos sitä ei tarvitse päälle. Takki ei myöskään kastuessaankaan ole painava, toisin kuin huppari tai muu paksumpi pitkähihainen. Palelen helposti ääreisosista, joten usein laitan hanskat käteen ja buffin päähän ainakin alkumatkaksi. Ne saa sujautettua nopeasti reppuun, jos meno käy liian lämpimäksi. Reppukin lämmittää jonkin verran keskivartaloa, joka kannattaa muistaa vaatetusta valittaessa. Erityisen ihastunut olen BUFF Trail Tourin lyhyisiin ja kevyempiin buffeihin, jotka saa kätevästi pannaksi otsalle. Hikinauha ranteessa ja sauvojen remmeihin ommellut nenäliinapyyhkeet ovat must kaikissa kisoissa.


NUTS Karhun kierroksella kehittelin uuden tyylin riisua takin ja kietoa sen rintakehälle, josta sen tarvittaessa saa nopeasti takaisin päälle.
Riisuin vain hihat ja solmin ne vatsan päälle, ja jätin selkäosan repun alle paikalleen. Toimi! Tyylikästä eikö? ;)
© OneVision Juha Saastamoinen
 
Ensiaputarvikkeet ovat kisoissa pakollisia varusteita ja ne on hyvä pakata vesitiiviisti mukaan. Minulla on aina mukana ensiside, avaruushuopa, allergialääkkeet, särkylääkettä ja rakkolaastaria. Pilli ja vedenpitävästi pakattu puhelin ovat myös turvallisuusvarusteita. 112-sovellus on hyvä ladata puhelimeen ennen tunturiin lähtöä ja tarkistaa kellosta, mistä löytyy omat koordinaattitiedot. Aina toivoo, ettei niitä tarvitsisi mutta ilman varustautumista ei sovi lähteä tuntureille, vuorille tai metsiin juoksemaan.

 


Nuuksion poluilla © Rami Valonen

Paljon tsemppiä tuleviin kisoihin ja treeneihin! Toivottavasti poluilla nähdään!
 
-Julia

 
P.S. Joko seuraat seikkailujani Instagramissa (@juuliskan) ja Facebookissa Ultraelämää-sivujen kautta?

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.