0

Ostoskorisi on tyhjä

07.10.2021 3 min lukuaika

Kerrospukeutumalla pysyt lämpimänä ja kuivana retkellä kuin retkellä. Useampi eristävä kerros syntyy pukeutumalla alus-, väli- ja kuorikerrokseen.Aluskerraston on hyvä olla lämmittävää, nopeasti kuivuvaa ja kosteutta siirtävää materiaalia.Välikerros eristää ja pitää kehon lämpimänä ja lopultakuorikerros suojaa tuulelta ja tuiskulta. Kylmemmälle vaellusreissulle on hyvä pakata mukaan vieläneljäs super lämmin eristyskerros, kuten untuvatakki.


Kerrospukeutumisen eri ratkaisut vaihtelevat vuodenajan ja sään mukaan. Viluisamman retkeilijän kannattaa laittaa vähän paksummin päälle kuin lämminverisemmän reippailijan. Myös aktiviteetin laatu vaikuttaa siihen mitä päälle kannattaa laittaa. Kovemmille reissulle päälle suositellaan laittamaan vähän kevyempää kerrosta kuin rauhalliselle syysretkelle. Tarvittaessa kerroksia voi lisätä tai vähentää. Seuraavat esimerkit vastaavat meille hyväksi todettuja kerrospukeutumisen valintoja.


Kuva: Aclima

Aluskerrasto

Aluskerraston tehtävä on siirtää kosteutta pois iholta ja pitää retkeilijä siten kuivana ja lämpimänä. Parhaat materiaalit tähän tehtävään ovat merinovillaa ja synteettistä tekstiiliä, kuten polyesteriä ja nylonia tai näiden kaikkien sekoitusta.


Aluskerraston kestävyys, kosteudensiirtokyky ja hoito vaihtelee materiaaleittain. Merino on lämmintä, nopeasti kuivuvaa ja helposti huollettavaa materiaalia, mutta häviää kestävyydessä synteettisille materiaaleille. Merinon kestävyyttä voidaan lisätä sekoittamalla siihen synteettistä kuitua. Polyester ja nylon ovat kestäviä ja hyvin kosteutta siirtäviä materiaaleja, jotka ovat pitkäikäisiä kovassakin käytössä. Uusimman tekstiiliteknologian myötä myös synteettiset materiaalit torjuvat nykyisin paremmin hajuja aiheuttavia bakteereja.


Aluskerrasto voi olla ohut, keskipaksu tai paksu. Eri paksuinen tekstiili vaikuttaa alusvaatteen eristävyyteen ja lämmittävyyteen, mutta vaatetta valitessa on hyvä muistaa, että aluskerraston ensisijainen tarkoitus on siirtää kosteutta iholta ylempiin kerroksiin. Lämmön lisäämiseksi välikerros onkin avainasemassa.


Osta aluskerrasto miehille tästä linkistä


Osta aluskerrasto naisille tästä linkistä

 

Välikerros

Välikerraston tarkoitus on eristää kylmää ilmaa ja estää kehon tuottaman lämmön karkaamista harakoille. Hyvä välikerrasto hengittää, lämmittää ja kuivuu nopeasti. Välikerrasto voi toimia tarvittaessa uloimpana vaatekerroksena ja erilaisten välikerrastoratkaisujen valikoima onkin laaja. Materiaalina välikerrastossa voi toimia synteettiset tai luonnonmukaiset tekstiilit, kuten fleece, untuva tai erilaiset villat ja villasekoitteet.


Polyesterista valmistettu fleece-välikerros on ehkä suosituin välikerros markkinoilla. Fleece on mukavan tuntuinen, eristää hyvin, kuivuu nopeasti ja lämmittää jopa kastuessaan. Hengittävä fleece pitää ihon viileänä, mutta kolikon kääntöpuolena fleece ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla tuulisena päivänä ellei siihen ole erikseen valmistettu tuulenpitävää suojakalvoa. Fleecen ympäristövaikutuksista on myös puhuttu paljon viime vuosina. Monet laadukkaat valmistajat pyrkivätkin tuottamaan fleecevaatteet nykyisin kierrätetyistä materiaaleista, ja tuotteet kannustetaan pesemään niille tarkoitetuissa pesupusseissa, jotka estävät mikromuovien päätymistä luontoon.


Untuvatäytteinen välikerros pakkautuu pieneen tilaan ja omaa erinomaiset lämpöominaisuudet kevyessä paketissa. Untuvan eristystehokkuus ilmoitetaan Fill Power -lukuna. Mitä suurempi luku on, sitä tehokkaammin untuva eristää, ja siten untuvaa tarvitaan grammamääräisesti vähemmän välikerraston täytteeksi. Laadukkaalla untuvalla täytetty välikerrasto pakkautuu pienempään tilaan ja painaa vähemmän. Nykyisin suurimmat valmistajat tuovat markkinoille vain vettähylkiväksi käsiteltyä untuvaa, joka toimii myös kastuessaan. Jos on kuitenkin varmaa, että reissussa tehdään veden kanssa lähempää tuttavuutta, kannattaa välikerrastoksi valita synteettistä materiaalia untuvan sijaan.


Synteettisestä materiaalista valmistetuissa välikerrastoissa on vuosi vuodelta tultu lähemmäksi untuvan ominaisuuksia. Vaikka synteettiset materiaalit häviävät untuvalle pakkautuvuudessa ja painossa, niiden etuna on hyvä eristävyys kastuessaan. Jos säätutka näyttää kovaa vesisadetta tai lumiolosuhteet ennustavat märkää reissua, kannattaa mukaan pakata takuuvarma synteettinen välikerros.


Osta välikerrasto miehille tästä linkistä


Osta välikerrasto naisille tästä linkistä


Kuorikerros

Kuorikerros suojaa tuulelta ja tuiskulta. Kuorikerroksia on muiden kerrosten tapaan laaja kirjo eri tarkoituksiin, vuorikiipeilystä pieniin patikoihin. Useimmat kuorikerrokset ovat hengittäviä ja käsitelty vähintään vettähylkiviksi. Jokainen kuoritakki antaa jonkinlaisen suojan vettä ja tuulta vastaan. Kuoritakeissa puhuttaessa käytetään usein termejä, veden- tai tuulenkestävä ja -hylkivä. Näillä kahdella on kuitenkin eronsa. Suojaavaan kuorikerrokseen kannattaa erityisesti panostaa jos on suuntaamassa vaikeisiin olosuhteisiin, jossa myrsky voi yllättää.


Lue lisää kuoritakin valinnasta tästä blogista


Hengittävä/vedenpitävät kuorivaate on toiminnallisin ja luotettavin valinta kun odotettavissa on vaikeat sääolosuhteet ja reipasta liikuntaa.


Hengittävä/vettähylkivä kuorivaate on tarkoitettu retkille, joissa on odotettavissa vain kevyttä sadetta ja tuulta. Vettähylkivä kuorivaate on kyllästetty ja valmistettu tiukkaan punotusta synteettisestä materiaalista, joka pitää tuulen ja tuiverruksen ulkona. Kevyemmät, vettähylkivät kuoret sopivat mainiosti nopeaan toimintaan ulkona.


Softshell kuorivaateon suunniteltu hengittämään ja onkin varma valinta kaikkiin aktiviteetteihin, joissa syke nousee ja veri kiertää. Kevyt ja joustava softshell on  liikkuessa mukava päällä. Softshelliä saa myös kevyesti topattuna, vettähylkivänä ja tuulenkestävänä.

Ei-hengittävä/vedenkestävä kuorivaate on lämmin ja suojaa varuste sellaisille päiville kun pysytään paljon paikallaan tai liikutaan erittäin vähän. Tällainen kuorivaate on erityisen hyvä leiripäiviin ja pitkille tauoille retkillä. Ei-hengittävä kuorivaate pitää lämmön erityisen hyvin sisällä, mutta voi aiheuttaa samasta syystä ylimääräistä hikoilua.


Osta miesten kuorivaateet tästä linkistä


Osta naisten kuorivaatteet tästä linkistä


Jos jokin kerrospukeutumisessa jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme.Voit ottaa yhteyttä meihin:

Sähköposti: info(a)treeline.fi

Puhelimella: 040 0450255

TaiInstagramissajaFacebookissa

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.