0

Ostoskorisi on tyhjä

03.08.2022 4 min lukuaika

Vaelluskenkien valintaopas

Täydellisen vaelluskengän valinta on tarkkaa harkintaa vaativa prosessi, jossa ei kannata hötkyillä. Hyvä vaelluskenkä on pitkäaikainen kumppani niin ala- kuin ylämäissä, ja tuo suojaa ja turvaa kun askel alkaa väsymään painavan taakan alla. Jokaiselle jalalle löytyy varmasti juuri oikeanlainen jalkine. Paras tapa sen löytämiseen on karauttaa paikan päälle kauppaan ja testata eri vaihtoehtoja osaavan myyjän opastamana. Alla kuitenkin muutamia vinkkejä vaelluskengän valintaan.


Kenkätyyppi


Vaelluskenkävalinnan voi yksinkertaistaa maastotyypin ja kantamusten painon mukaan. Eri tyyppisiä vaelluskenkiä on pökerryttävä kirjo minimalistisista polkukengistä pitkävartisiin nupukkinahkasaappaisiin. Juuri oikea valinta omaksi kengäksi riippuu siis siitä minne on menossa ja kuinka painavia kantamuksia aikoo pakata rinkkaan. Lyhyt vaellus pitkin suositun kansallispuiston neulasbaanaa vaatii erilaisen kengän kuin pohjoisen rakkakivikossa rymyäminen.


  • Ulkoilukengät - Kevyt, varreton ja joustava ulkoilukenkä sopii mainiosti päiväreissuille kun mukana on ainoastaan kaikki tarpeellinen pakattuna pieneen reppuun. Kokenut kevytretkeilijä saattaa kuitenkin valita esimerkiksi polkujuoksukengät pitkillekin vaelluksille.

 

  • Retkeilykengät - Kevyet ja matalavartiset retkeilykengät tuovat suojaa kun päiväretki suuntaa poluttomalle taipaleelle. Nilkan yli ulottuva varsi suojaa pikkurisuilta, kiviltä ja nyrjähdyksiltä.

 

  • Vaelluskengät - Isojen kantamusten kantamiseen suunnitellut vaelluskengät sopivat usean päivän patikoille niin poluille kuin niiden ulkopuolellekin. Vaelluskengän kiertojäykkyys tulee valita maastotyypin mukaan. Mitä vaikeammassa ja kivikkoisemmassa maastossa aikoo vaeltaa, sitä jäykempi kenkä toimii parhaiten.

 

  • Pitkävartiset vaelluskengät - Pitkävartiset vaelluskengät sopivat lyhyille matkoille vaikeakulkuiseen umpimetsään ja kosteaan maastoon. Etenkin metsästäjät suosivat pitkävartisia vaelluskenkiä.

Osta vaelluskengät tästä linkistä

 

Materiaalit


Vaelluskengässä käytettävät materiaalit vaikuttavat siihen miten kenkä hylkii vettä, hengittää, kestää kulutus, ja lopulta kuinka paljon kenkä painaa. Vaelluskengän eri osien materiaaliratkaisuihin perehtymisellä voi ymmärtää paremmin mitä kengältä haluaa ja mitä siltä voi odottaa.


Vaelluskengät valmistetaan joko nahkasta tai synteettisistä materiaaleista, kuten nylonista ja polyesterista. Nahka on luonnollisesti hengittävä ja kyllästettynä pitää suhteellisen hyvin vettä. Nahka myös mukautuu käyttäjänsä jalkaan käytön myötä. Synteettiset materiaalit ovat kevyitä ja oikean parin löydyttyä tuntuvat heti sopivilta jalkaan. Synteettiset materiaalit kestävät vettä vain jos niihin on lisätty vedenkestävä kalvo.


Vaelluskenkien nahka on joko pintanahkaa tai nupukkia, ja tulee ajaa sisään ennen ensimmäistä vaellusta. Nupukkinahka on pehmeämpää ja paremmin hengittävää kuin pintanahka. Jokaisen käyttökerran jälkeen nahka tulee aina puhdistaa ja vahata. Hyvin hoidettuna nahkajalkine kestää vuosikymmeniä. Hyvin hoidetun vaelluskengän kumipohja onkin yleensä ensimmäinen osa joka alkaa näyttämään väsymisen merkkejä. Taitava suutari osaa pohjata vaelluskengän uudelleen.


Synteettisistä materiaaleista valmistettu vaelluskenkä on kevyt, lähes heti käyttövalmis vaellukseen ja kastuessaan kuivuu nahkaa nopeammin. Synteettiset vaelluskengät tulee puhdistaa ja kyllästää jokaisen käyttökerran jälkeen. Kenkä kestää vettä vain jos siinä on vedenkestävä kalvo. Synteettisistä materiaaleista valmistettu vaelluskenkä ei ole kuitenkaan yhtä kulutuskestävä kuin nahkainen vaelluskenkä.


Vedenkestävät vaelluskengät


Täydellisen vedenkestävyyden takaamiseksi vaelluskengässä tulee olla vedenkestävä kalvo. Vedenkestävä vaelluskenkä suojaa jalkaa kosteudelta sateisella säällä ja kosteassa maastossa. Vedenkestävä kalvo kuitenkin heikentää kengän hengittävyyttä ja kuumalla säällä kengät voivat tuntua hiostavilta.


Vaelluskengän välipohja


Vaelluskengän välipohja määrittää kuinka hyvin kenkä vaimentaa iskutusta ja kuinka jäykkä kenkä on. Jäykkä kenkä on ehdoton kivisessä ja epätasaisessa maastossa, jolloin se tuo tukea ja estää jalkapohjien väsymisen pitkillä haikeilla. Välipohja on yleensä valmistettu joko EVA:sta tai polyuretaanista.


  • EVA on pehmoisempaa, kevyempää ja edullisempaa välipohjamateriaalia kuin Polyuretaani. Kuuluisimmat EVA:sta valmistetut jalkineet lienee Crocsit. Mitä vähemmän tiheämmäksi EVA on valmistettu sitä pehmoisempaa ja vaimentavampaa se on, mutta väsyy nopeammin kuin tiheämpi rakenteinen EVA.

 

  • Polyuretaani on kestävää ja erittäin hyvin tukevaa välipohjamateriaalia. Polyuretaanin tiheys vaihtelee EVA:n tapaan, mutta on lähtökohtaisesti rakenteeltaan jämäkämpää ja hieman raskaampaa kuin EVA. Jäykempänä välipohjamateriaalina polyuretaani tarvitsee enemmän kilometrejä alle mukautuakseen käyttäjänsä jalkoihin. Polyuretaania käytetään etenkin vaelluskengissä, joilla kannetaan raskaampia taakkoja ja erityisen jäykkää pohjaa vaativissa vuoristokengissä.

 


Vaelluskengän ulkopohjat


Vaelluskenkien ulkopohja on valmistettu pitävästä kumiseoksesta, joka takaa parhaan mahdollisen pidon monipuolisessa maastossa. Kumiseoksen tiheys vaikuttaa siihen miten pehmeä ja kitkainen ulkopohja on. Pehmeä ulkopohja tarraa paremmin kiveen kuin jäykempi ja tiheämpi pohja, mutta kuluu myös nopeammin. Vaelluskengissä on yleensä karkea pohjakuviointi, jonka ansiosta kenkä pitää hyvin pehmeällä alustalla. Kantapään puolelle pohjaa on suunniteltu monesti erittäin hyvin jarruttava pohjakuviointi joka helpottaa etenemistä jyrkissä alamäissä.


Istuvuus


Oleellista on myös se kuinka hyvin vaelluskenkä istuu jalkaan. Jokaisen jalkaterä on uniikki ja erilainen, ja sopivan kokoinen kenkä löytyy yleensä vain sovittamalla. Kenkämalleista on olemassa usein eri versioita monen kokoiselle ja malliselle jalalle. Naapurin mielipiteisiin ja erälehtien vertailutesteihin kannattaa suhtautua varauksella, sillä vain vaeltaja itse tietää mikä omaan jalkaan sopii parhaiten.


Vaelluskengän tulee istua jalkaan hyvin, mutta se ei saa puristaa ja sen kärkeen tulee jättää hyvin tilaa. Vaelluskenkä olisi hyvä testata jalkaan ennen viimeistä valintaa, ja kokeilla miten jalka liikkuu kengässä erilaisessa maastossa sekä ylä- ja alamäessä. Alamäessä varpaat ei saa valua ja koskea kengänkärkeen. Vaelluskengän koko voikin tästä syystä olla yhden koon isompi kuin katulenkkari.


Paras aika vaelluskengän sovittamiseen on iltapäivällä, jolloin jalkaterä on hieman suurentunut päivän rasituksesta. On hyvä ottaa huomioon, että kenkään tulisi sopia tukeva vaellussukka. Jos aikomuksena on käyttää erikoispohjallisia, kannattaa nekin ottaa mukaan sovitukseen. Nauhoituksella kengän saa myös istumaan paremmin. Kengän voi nauhoittaa ensin normaalisti, ottaa muutama kävelyaskel, jolloin jalka asettuu luonnollisesti kenkään ja kiristäa sitten nauhoitus uudelleen. Tällä tavalla saa paremman käsityksen kengän istuvuudesta. Monella valmistajalla, kuten Hanwagilla on mallistosta paljon eri lestejä eri muotoisiin jalkoihin. Suosittelemme tutustumaan kenkävalikoimaan huolella ja testaamaan kenkää ajan kanssa.

Osta tästä linkistä vaelluskengät miehille

Osta tästä linkistä vaelluskengät naisille

Kun ostopäätös on tehty, vaelluskenkä tulee ajaa sisään huolellisesti ennen ensimmäistä pitkää vaellusta.


 

Jos jokin vaelluskenkien valinnassa jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:

Sähköposti: info(a)treeline.fi

Puhelimella: 040 0450255

Tai Instagramissa ja Facebookissa

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.