03.08.2022 3 min

Makuupussin valintaopas

Täydellinen makuupussi vaeltamiseen on juuri sopivan lämpöinen yöllä, vie mahdollisimman vähän tilaa ja on kevyt kantaa mukana. Sopivan makuupussin valintaan vaikuttavat vallitsevien säiden lisäksi, suunniteltu yöpymismajoite, riittävän eristävä makuualusta ja vaeltajan koko. Kylmyyden kokeminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja se tulee ottaa huomioon makuupussivalintaa tehdessä. Jos tunnet itsesi helposti viluiseksi viileinä kesäiltoina, kannattaa silloin valita hieman paksumpi ja lämpimämpi makuupussi.

 

Makuupussin soveltuvuus eri lämpötiloihin on ilmoitettu eurooppalaisen EN -standardin mukaisesti kolmelle eri lämpötilalle.


Comfort - on lämpötila, jossa voi nukkua mukavan rennosti yöunet.

Limit - on lämpötila, jossa voi nukkua käpertyneenä makuupussiin vähintään kahdeksan tuntia.

Extreme - on lämpötila, jossa selvitään vähintään muutamia tunteja ilman hypotermian riskiä.


Makuupussin valinta kannattaa tehdä ensisijaisesti Comfort -lämpötilan perusteella. Jos tiedät nukkuvasi paremmin viileässä, valinnan voi tehdä lähemmäksi Limit -lämpötilaa.


Pelkkä makuupussi ei takaa mukavan lämpöisiä yöunia kuin harvoissa tilanteissa. Suomen ilmasto pitää huolen siitä, että makuupussin kaveriksi tarvitaan aina sopiva makuualusta eristämään maasta hohkaavaa kylmyyttä. Voit lukea sopivan makuualusta valinnasta tästä blogista.


Makuupussin tulee olla hieman lämpimämpi jos yöpymistä suunnitellaan suojattomaan paikkaan tai avomajoitteeseen, kuten laavuun. Teltassa lämpötila voi yöllä nousta hieman ulkolämpötilaa korkeammaksi ja lisäksi teltta tuo suojaa tuulelta ja sateelta. Sisätiloissa, kuten lämmitettävissä autiotuvissa pärjää usein kesämakuupussilla myös talvella. Vaeltajan tulee kuitenkin varautua siihen, että tuvassa ei aina ole tilaa ja majoittuminen voi siirtyä sen takia esimerkiksi lähilaavulle tai telttaan.

 

Osta makuupussi tästä linkistä

 


Untuva- ja kuitueriste


Makuupusseissa käytetään käytännössä kahta erilaista eristettä. Untuvaeriste on kevyttä, kestävää, pakkautuu pieneen tilaan ja toimii erinomaisesti kylmissä ja kuivissa olosuhteissa. Kuitueriste on untuvaa painavampaa, mutta eristää paremmin kastuessaan ja soveltuu sen takia paremmin kosteisiin olosuhteisiin.


Untuvan eristystehokkuus ilmoitetaan Fill Power -lukuna. Mitä suurempi luku on, sitä tehokkaammin untuva eristää, ja siten untuvaa tarvitaan grammamääräisesti vähemmän makuupussin täytteeksi. Laadukkaalla untuvalla täytetty makuupussi pakkautuu pienempään tilaan ja painaa vähemmän.


Makuupussin paino


Makuupussin paino muodostuu pääosin sen muodosta ja siinä käytettävästä eristeestä. Korkeanlaatuisella untuvalla täytetty muumiomallinen makuupussi on kevyin ja kompaktein, synteettisellä kuitueristeellä täytettyjen tilavien makuupussien ollessa painavimpia. Esimerkiksi korkealaatuisella 800FP -untuvalla täytetty 3-vuodenajan makuupussi Rab Neutrino 400 painaa vaivaiset 775g ja pakkautuu erittäin pieneen tilaan. Vastaavanlainen kuitutäytteinen Fjällraven Abisko painaa huomattavasti enemmän - 1200g. Kuitupussi on painavampi ja vie enemmän tilaa, mutta hintaa sillä on toisaalta lähes puolet vähemmän. Oikeassa tilanteessa molemmat makuupussit ovat oivallisia valintoja yöpymiseen.


Normaalisti makuupussit ovat pituudeltaan 190cm ja suunniteltu n. 170cm pitkille vaeltajille. Useimmista malleista löytyy myös extra pitkiä versioita. Naisten makuupusseihin on lisätty tilaa lantion alueelle sekä sijoitettu lisäeristettä jalkojen ja alaselän seudulle. Makuupussin istuvuttaa kannattaa mahdollisuuksien mukaan käydä testaamaassa paikanpäällä.


Lisävarusteet ja -ominaisuudet


Makuupussin käyttömukavuutta lisäävät erilaiset lisävarusteet ja -ominaisuudet. Makuupussia valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota näihin pieniin, mutta merkittäviin asioihin.


Makuupussin huppu tuo lisälämpöä kylminä öinä ja yleensä huppu kuuluu makuupusseihin vakiovarusteena. Talven kireillä pakkasilla hyvän hupun saa kiristettyä kätevästi pään ympärille siten, että vaeltajasta näkyy vain nenän pää. Hupun lisäksi makuupusseissa voi olla erillinen kauluri, jonka saa kiristetty siten ettei makuupussista pääse karkaamaan lämmintä ilmaa.


Makuupusseissa voi myös olla erillisiä pikkutaskuja esimerkiksi korvatulpille, otsalampulle tai pienelle eväälle jos yöllä alkaa hiukomaan pitkän vaelluspäivän päätteeksi. Taskut helpottavat tavaroiden löytymistä silloin kun haluaa, että tärkeät esineet ovat lähellä eikä makuupussista nouseminen kuulosta houkuttelevalta.


Lisälämpöä ja läheisyyttä voi saada yhdistämällä makuupussit yhteen. Useasta mallista on olemassa versioita, joissa makuupussin vetoketju on sijoitettu joko vasemmalle (L) tai oikealle (R). Jos suunnittelet makuupussien yhdistämistä matkakumppanin kanssa kannattaa tarkistaa huolellisesti vetoketjujen yhteensopivuus.


Makuupussia säilytetään seuraavaa seikkailua varten isommassa ja hengittävässä säilytyspussissa, jossa se saa olla vapaammin. Vaellusta varten makuupussi pakataan kompressiopussiin, jolloin se on kätevämpi pakata pienempään tilaan.

 


Vinkit onnistuneeseen yöhön makuupussissa


Vaelluksille kannattaa pakata aina mukaan erillinen kuiva ja lämpimä vaatekerta yöpymistä varten. Hyvin hengittävät ja lämpöiset miesten - ja naisten merinokerrastot ovat tähän tehtävään juuri sopivia. Talvella mukaan kannattaa pakata myös extra hattu, hanskat ja villasukat, jotka pysyvät kuivina päivällä esimerkiksi vedenkestävässä pakkauspussissa, ja turvaavat yöllä lämpimät unet. Makuupusseihin erikseen suunnitellut linerit tuovat lisälämpöä, mutta myös helpottavat makuupussin puhtaanapitoa. Viluisimmat voivat pakata matkaan myös kevyemmän untuvaisen kesäpussin ja yöpyä kahden makuupussin taktiikalla siten, että ohut hengittävä untuvamakuupussi toimii sisäpussina isomman talvimakuupussin sisällä.


Itselle sopivin tapa yöpyä retkellä kehittyy viettämällä mahdollisimman paljon aikaa ulkona luonnossa.

Osta makuupussi ja tarvikkeet tästä linkistä

 

Jos jokin makuupussin valinnassa jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:

Sähköposti: info(a)treeline.fi

Puhelimella: 040 0450255

Tai Instagramissa ja Facebookissa


Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.


Myös Varuste-Opas

Makuupussin valintaopas Täydellinen makuupussi vaeltamiseen on juuri sopivan lämpöinen yöllä, vie mahdollisimman vähän tilaa ja on kevyt kantaa mukana. Sopivan makuupussin valintaan vaikuttavat vallitsevien säiden lisäksi, suunniteltu yöpymismajoite, riittävän eristävä makuualusta ja vaeltajan koko. Kylmyyden kokeminen
Opas talviretkeilyn aloittamiseen

03.08.2022 6 min

Talvi ja kylmyys asettaa erityisvaatimuksia retkeilyvarusteille, mutta oikeilla välineillä luminen vuodenaika on yksi nautinnollisimmista ajankohdista retkeillä. Talviretkeilyn ei tarvitse olla hifistelyä ja perusvarusteillakin voi tehdä ikimuistoisia ja elämyksellisiä vaelluksia. Elohopean tippuessa paukkupakkasten alapuolella kunnolliset varusteet kuitenkin tekevät talvivaelluksesta miellyttävämpää ja turvallisempaa. Onnistuneen lumisen retken takaa muistamalla muutaman perusasian talviretkeilyssä.
Lue lisää
Makuupussin valintaopas Täydellinen makuupussi vaeltamiseen on juuri sopivan lämpöinen yöllä, vie mahdollisimman vähän tilaa ja on kevyt kantaa mukana. Sopivan makuupussin valintaan vaikuttavat vallitsevien säiden lisäksi, suunniteltu yöpymismajoite, riittävän eristävä makuualusta ja vaeltajan koko. Kylmyyden kokeminen
Vaellusteltan valintaopas

03.08.2022 4 min

Kuinka valita teltta vaellukselle? Oikeanlaisen vaellusteltan valinta on yksi tärkeimmistä varustepäätöksistä vaeltajalle. Laaja telttavalikoima voi kuitenkin laittaa helposti pään pyörälle. Ennen ostopäätöstä on hyvä selvittää mihin käyttötarkoitukseen, vuodenaikaan ja olosuhteisiin aikoo telttamajoitteensa hankkia.
Lue lisää
Makuupussin valintaopas Täydellinen makuupussi vaeltamiseen on juuri sopivan lämpöinen yöllä, vie mahdollisimman vähän tilaa ja on kevyt kantaa mukana. Sopivan makuupussin valintaan vaikuttavat vallitsevien säiden lisäksi, suunniteltu yöpymismajoite, riittävän eristävä makuualusta ja vaeltajan koko. Kylmyyden kokeminen
Makuualustan valintaopas

03.08.2022 2 min

Kuinka valita makuualusta vaellukselle? Kylmyyttä eristävä ja pehmeä makuualusta takaa makeat yöunet retkillä ja vaelluksilla. Makuualustan tehtävä on pehmikkeenä toimimisen lisäksi eristää maasta hohkaavaa viileyttä. Paraskaan untuvamakuupussi ei takaa lämpöisiä yöunia jos makuualusta ei riitä eristämään kylmyyttä. Makuupussit painuvat väistämättä kasaan teltan pohjaa vasten nukkujan painon alla. Ilman telttapohjan ja makuupussin välistä eristävää ilmakerrosta maaperän kylmyys pääsee huokumaan yöllä luihin ja ytimiin. Onnistuneen yöunen takaamiseksi makuualustan valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Lue lisää