0

Ostoskorisi on tyhjä

09.01.2022 3 min lukuaika

Kuinka valita vapaalaskusukset ja mitä tulisi ottaa huomioon suksien valinnassa? Vapaalasku tarkoittaa hoidettujen rinteiden ulkopuolella tapahtuvaa laskettelua. Alamäkeen pääsy edellyttää usein hiihtäen, kävellen, kiipeillen tai skinnaten etenemistä takamaastossa. Vapaalaskua voi kuitenkiin harrastaa hiihtokeskusten läheisyydessä ja hoitaa ylämäkiosuuden hissejä hyväksikäyttäen. Koska rinteet ovat luonnontilassa ja ylämäkeen mennään monesti lihasvoimin, asettaa se laskuvälineille perinteisempään rinnelaskuun verraten erilaisia vaatimuksia.


Suksivalintaa tehdessä tulee tietää minkälaisiin olosuhteisiin on aikomus mennä laskemaan. Suksen muoto, pituus ja rakenne vaikuttavat siihen, miten helppoa niillä on kääntyä ja kuinka kovaa suksilla tulisi laskea. Kevyemmät sukset (+muut varusteet) tekevät ylämäkeen hiihtämisestä miellyttävämpää, mutta tämä tapahtuu poikkeuksetta alamäkiominaisuuksien kustannuksella. Monesti aloittelevan vapaalaskijan onkin viisasta panostaa monipuolisiin all-mountain -suksiin, jotka toimivat vaihtelevissa olosuhteissa ja kelpaavat siten myös perinteisempään rinnelaskuunkin. Jos on varma, että sukset tulevat pelkästään pehmeän, pehmeän lumikerroksen eli puuterin laskuun, voi harkita leveämpää ja muodoltaan hieman erilaista vapaalaskusuksea. 


Muoto

Suksen muotoa on helpointa kuvailla kahdella peruskäsitteellä,camber jarocker

Camber eli kaarevuus antaa sukselle lehtijousimaisen muodon, jonka ansiosta se toimii ponnahduslautamaisesti käännöksissä. 

Rockerilla tarkoitetaan suksen kärjen tai kannan ylöspäin kaartuvaa,keinutuolimaista muotoa. Rocker mahdollistaa puuterilla laskiessa suksen kellumisen lumen päällä, kuten vesiurheilustakin tutun plaanin.

 


Jos suksen kannassa on kärjen lisäksi paljon rockeria, suksi on tällöin leikkisämpi ja helpottaa myös käännöksissä pehmeällä alustalla. Suksen perää voi laskiessa ikään kuin luistattaa. Suoraperäisemmällä suksella, jossa ei ole kanta-rockeria tai sitä on erittäin vähän, lasketaan paljon suoraviivaisemmin ja suurempaa vauhtia käyttäen. 

Yksinkertaistettuna voidaan todeta suksimuotoilun perustuvan siihen kuinka paljon ja missä suhteessa camberia ja rockeria suksessa on - mitä pehmeämpää ja syvempää lunta sitä enemmän rockeria, ja mitä kovempaa ja jäisempää rinnettä sitä enemmän camberia. All-mountain -suksissa on yleensä maltillisesti rockeria ja vahvasti camberia mahdollistaen monipuolisen laskemisen. Syvään lumeen tarkoitetut leveät vapaalaskusukset, joissa on reilusti rockeria eikä juurikaan camberia toimivat parhaiten puuterilumessa, mutta eivät pidä jäisessä tai kovassa rinteessä.

Pituus

Oikean mittaisella suksella käännökset onnistuvat sujuvammin. Suksen pituus ja sen “efektiivinen kantti” eli se osuus suksen kantista joka osuu rinteeseen kääntyessä, vaikuttavat siihen miten helppoa suksilla on kurvailla. Aloittelijan on hyvä valita helposti kontrollissa pysyvä suksipari, joka mahdollistaa samalla rauhallisemman ja turvallisemman laskemisen. Jos suksissa on paljon rockeria ja siten lyhyempi efektiivinen kantti, suksien tulee olla noin laskijan mittaiset. Jos sukset ovat suoremmat ja efektiivinen kantti pidempi, kannattaa valita lyhyemmät, esimerkiksi omiin kulmakarvoihin yltävät sukset.

Leveys

Suksen leveys vaikuttaa paljon sen laskuominaisuuksiin eri olosuhteissa. Sukset ovat enemmän tai vähemmän tiimalasin mallisia, mutta yleisellä tasolla puhuttaessa suksen leveydellä tarkoitetaan sen keskikohdan leveyttä. 

  • Alle 95 cm sukset toimivat parhaiten rinnelaskussa. Kapea suksi kääntyy herkemmin ja kantilta kantille kääntyminen on nopeampaa. 
  • 95-110 cm levyiset sukset kelluvat myös syvemmässä lumessa ja kääntyvät suhteellisen ketterästi. 
  • Yli 105 cm sukset kelluvat parhaiten syvässä puuterissa ja ovatkin tarkoitettu lumisimpiin takamaastoihin.

Sivuleikkaus

Suksen kärjen, kannan ja keskikohdan leveysero vaikuttaa siihen miten syvä tiimalasimuoto, taiprofiili, sukseen syntyy. Yksinkertaistettuna - mitä syvempi muoto on, sitä voimakkaampi sivuleikkaus ja kantin purenta rinteeseen, ja sitä lyhyempi kääntösäde.

Kapeimmissa All-mountain -suksissa on riittävästi sivuleikkausta mukavaan rinnelaskuun ja riittävästi leveyttä rinteen ulkopuolellekin. Leveämmät vapaalaskusukset ovat suunniteltu pehmeämpiä alustoja silmällä pitäen eikä niillä ole mielekästä laskea kovalla alustalla.

 


Jousto

Joustavampi suksi on helpompi käyttää ja soveltuu parhaiten pehmeälle alustalle. Jäykempi suksi on taas tarkoitettu kovaan ajoon kovemmalle alustalle. Jäykän suksen käyttäjältä vaaditaankin enemmän kontrollia ja voimaa. Jäykkä suksi on siis tarkoitettu kokeneemmalle laskijalle. Kultainen keskitie löytyy kuitenkin myös suksen joustavuuden osalta. Keskijäykkä suksi soveltuu parhaiten monipuoliseen laskuun, silloin kun sukselta toivotaan hieman lisätukea, mutta myös hyviä ominaisuuksia luonnonlumella.

Yhteenveto

Aloittelijan kannattaa hankkia varusteet, joilla on vaivatonta päästä harrastuksessa alkuun. Vapaalasku tarjoaa leveimmän hymyn silloin kun välineet toimivat ja niillä on mukavan huoletonta laskea. Ensimmäisiä vapaalaskuvarusteita hankkiessa täytyy olla itselleen rehellinen ja tehdä järkevä päätös omaan taitotasoon ja kokemukseen pohjaten. Mikään ei voita sitä tunnetta kun pääsee tekemään käännöksiä luonnon tarjoamalle leikkikentälle koskemattomaan takamaastoon. Vapaalasku on silloin parhaimmillaan ja tarjoaa täydellisen vapauden tunteen, jota on edes vaikea kuvailla sanoin. Älä estä sitä tunnetta väärillä varustevalinnoilla.

Osta tästä linkistä vapaalaskusukset

 

Jos jokin vapaalaskusuksien valinnassa jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme.Voit ottaa yhteyttä meihin:

Sähköposti: info(a)treeline.fi

Puhelimella: 040 0450255

Tai Instagramissaja Facebookissa

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.