0

Ostoskorisi on tyhjä

03.08.2022 2 min lukuaika

Rinkan valintaopas


Rinkka on vaeltajan pitkäikäinen kumppani, joten sen valinta tulee tehdä harkiten. Hyvä rinkka istuu mukavasti selkään ja jakaa painoa lantiolle, jolloin matkanteko sujuu vaivattomasti. Rinkan kokoa valittaessa tulee miettiä kuinka pitkälle seikkailuille aikoo suunnata. Kesävarusteet mahtuvat pienempään tilaan kuin talvella tarvittavat retkivälineet, kuten paksut makuupussit ja mummon neulomat villasukat. Rinkoissa on myös paljon erilaisia lisäominaisuuksia, kuten lisätaskuja, sadesuojia ja juomajärjestelmiä, joiden tarpeellisuutta ja käyttömukavuutta kannattaa miettiä ostopäätöstä tehdessä.

 

 

Rinkan tilavuus

30-50 litran rinkka

1-3 yön kesäiselle viikonloppureissuille saa pakattua kaiken tarpeellisen n. 30-50l rinkkaan. Rinkan pakkaaminen tulee kuitenkin tehdä viisaasti ja harkintaa käyttäen. Retkituolit, Nötkötit sekä muut painavat ja tilaavievät tarvikkeet kannattaa jättää odottamaan seuraavaa reissua. Tämän kokoinen rinkka sopii etenkin kevytretkeilijälle, jonka aikomus on vaeltaa kevyesti luonnosta nauttien.


50-70 litran rinkka

Lämpimille useamman päivän vaelluksille yli 50 litran rinkka on perusvarma valinta. Rinkkaan mahtuu kätevästi kaikki eväät ja riittävä määrä vaihtosukkia. Jos lyhyemmille vaelluksille kaipaa hieman retkiluksusta, tämän kokoisella rinkalla kantaa mutteripannut ja räiskäletaikinat kätevästi pidemmänkin matkan päähän.


70+ litran rinkka

Yli viiden päivän vaelluksille tarvitsee usein enemmän ruokaa, vettä ja retkikeittimen polttoainetta, ja siksi tilavampi rinkka on tarpeellinen. Viikon mittaisille vaelluksille voi myös jo harkita vaihtokalsareiden mukaan ottamista. Talvivaelluksille yli 70 litran rinkka on ehdoton, sillä paksut makuupussit, lämpimät vaihtovaatteet ja talviteltat vaativat enemmän tilaa. Iso rinkka on myös kätevän kokoinen pienten lasten kanssa retkeileville perheille, sillä siinä kulkee mukana kaikki pikku seikkailijoidenkin tarvikkeet. 

 

 

Rinkan istuvuus

Rinkan tulee istua selkään hyvin. Selän pituus vaikuttaa rinkan istuvuuteen ja monilta valmistajilta löytyy tästä syystä eri kokoisia rinkkoja eri pituisille vaeltajille. Sopivan kokoisessa rinkassa olkaremmit ja lantiovyö asettuvat oikealle korkeudelle, jolloin rinkan paino jakaantuu tasaisesti lantion päälle ja rinkkaa on miellyttävä kantaa. Naisille on suunniteltu rinkkoja, joissa lantiovyön muoto on otettu erityisesti huomioon. Tarkista ennen ostopäätöstä onko rinkka sopivan kokoinen tai voiko kantojärjestelmän selän pituutta, lantiovyötä ja olkahihnojen leveyttä säätää riittävästi. Rinkkaa olisi hyvä käydä testaamassa lisäpainojen kanssa ennen lopullista valintaa.

 

 

Rinkan ominaisuudet

Rinkoissa on paljon erilaisia ominaisuuksia monenlaiseen tarpeeseen. Lisätaskut helpottavat löytämään pieniä tarvikkeita kätevästi silloin kun niille on tarve. Erilaiset rinkan avausmekanismit auttavat pakkaamisessa ja tarvikkeiden löytämisessä rinkan kätköistä. Monissa rinkoissa tulee mukana sadesuoja, mutta joihinkin se tulee ostaa erikseen. Pitkille vaelluksille sadesuoja on ehdoton, vaikka rinkat yleensä hylkivätkin mainiosti pientä tihkusadetta. Myös rinkan pehmusteissa ja tukirakenteissa on eroja. Kevyemmissä rinkoissa on monesti heppoisammat pehmikkeet ja usein ne voi myös tarpeen tulleen irroittaa. Isoissa rinkoissa voi tulla mukana erillinen päiväreppu jos aikomuksena on esimerkiksi pitää leiriä yhdessä paikassa ja tehdä sieltä käsin pieniä retkiä. Kaikki lisävarusteet, taskut, remmit ja vetoketjut tuovat lisäpainoa rinkkaan, joten kevytretkeilijän tulee harkita tarkasti mitä kantolaitteeltaan odottaa.

Rinkan valintaan vaikuttaa siis se mihin vuodenaikaa on lähdössä, kuinka monta päivää on aikomuksena vaeltaa ja mitä lisäominaisuuksia rinkaltaan toivoo. Rinkka on pitkäaikainen reissukumppani, joten sen valinta kannattaa tehdä huolella.

Jos jokin rinkan valinnassa jäi askarruttamaan opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:

Sähköposti: info(a)treeline.fi

Puhelimella: 040 0450255

Tai Instagramissaja Facebookissa

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.