0

Ostoskorisi on tyhjä

03.08.2022 2 min lukuaika

Vaelluskenkien pesu, kyllästys ja vahaus

Vaelluskengät ovat yksi tärkeimmistä varusteista vaeltajalle. Kengät toimivat parhaiten kun niistä pidetään hyvä huoli. Hyvin huolletut kengät kestävät paremmin kulutusta ja vettä sekä takaavat nautinnolliset retket vuosiksi eteenpäin. Vaelluskenkien hankintaan on käytetty ruhtinaallisesti aikaa, harkintaa ja sievoinen summa rahaa, joten niitä kannattaa pestä, vahata ja kyllästää säännöllisesti. Alla hieman vinkkejä, miten se onnistuu parhaiten.

Vaelluskenkien huolto etenee yksinkertasimmillaan seuraavasti,

 • Irrota nauhoitus kengistä
 • Puhdista kengät irtonaisesta liasta harjan ja mikrokuituliinan avulla
 • Sitkeimpiin tahroihin voi käyttää juoksevaa vettä tai kenkienpuhdistusainetta
 • Lisää kylläste ja anna kengän kuivua
 • Vahaa kenkä huolellisesti ja anna vahan kuivua n. kaksi tuntia
 • Pyyhi puhtaalla liinalla ylimääräinen vaha kengän päältä

 

 

Osta kengänhoitosetti tästä linkistä

 


Kyllästys


Kyllästäminen suojaa kenkää kosteudelta ja lialta, mutta jättää sen samalla hengittäväksi. Valmistajat suosittelevat kyllästämään kengän ennen vahausta. Kyllästeaine pääsee ennen vahausta imeytymään syvemmälle nahkaan ja toimii siten pidempään.


Kyllästys tapahtuu aina kuivaan kenkään ellei ohjeessa toisin mainita. Markkinoilta löytyy eri tavoin levitettäviä kyllästysaineita. Treelinen kengänhoitotuotteeissa on suihkutettavia kyllästeitä, jotka ovat helppoja ja käteviä käyttää.


Esimerkiksi GRF76 Footwear Repel spray on tehokas suihkutettava ja riittoisa jalkinekylläste kaikenlaisille kengille pintanahasta nupukkiin ja mokkanahasta tekstiilijalkineisiin. Helppokäyttöinen. Kuivuu nopeasti, palauttaa materiaalin alkuperäiset ominaisuudet, ja on pitkäkestoinen kylläste vettä ja likaa vastaan. Säilyttää käsiteltävän materiaalin hengittävyyden sopien myös Gore-Tex kengille ja muille kalvolla varustetuille jalkineille. Ympäristöystävällinen vesipohjainen Bluesign- sertifioitu tuote.  


Käyttöohjeet: 


 • Ravista pulloa ja suihkuta kyllästettä tasaisesti kuivaan jalkineeseen n. 30 cm etäisyydeltä. Mokka/nupukkikengille harjaus ennen ja jälkeen sprayn suihkutuksen 
 • Pyyhi ylimääräinen kylläste pohjasta ja resoreista yms. 
 • Anna jalkineen kuivua

 

 

Vahaus


Vahaus suojaa nahkakenkää kulumiselta ja kuivumiselta. Säännöllinen vahaus jokaisen vaelluksen jälkeen pidentää nahkaisen vaelluskengän käyttöikää. Kalvollisten vaelluskenkien vahauksessa käytetään vain niille tarkoitettuja vahoja, jotka eivät tuki kalvon huokoista rakennetta ja säilyttävät siten paremmin kengän hengittävyyden. Treelinesta löytyy erinomaisia ja helppokäyttöisiä kenkävahoja monilta eri merkeiltä.


Esimerkiksi Grangers GRF81 Leather Conditioner, joka on perinteinen vahahoitoaine kaikille nahkajalkineille ja lisää jalkineen kestoa sadetta sekä tahroja vastaan. Vahahoitoaine ehkäisee myös halkeamien muodostumista pilaamatta materiaalin hengittävyyttä ja suorituskykyä. Suositeltava aine Gore-Tex -kalvolla varustetuille nahkakengille. 


Käyttöohjeet: 


 • Puhdista nahka ja anna kengän kuivua 
 • Levitä tuotetta nahalle ohuelti kangaspalalla, anna imeytyä hetki 
 • Kiillota halutessasi pehmeällä nukkaamattomalla kankaalla tai kiillotusharjalla 
 • Tarpeen vaatiessa toista käsittely

Mehiläisvahapohjaiset kenkävahat, kuten Hanwagin ja Meindlin vahat levitetään joko sormella tai kangaspalalla suoraan puhdistetulle kengälle. Vahaa saa laittaa reilun kerroksen ja antaa sen asettua n. pari tuntia. Tämän jälkeen ylimääräisen vahan voi pyyhkiä puhtaalla liinalla pois ja kenkä on valmis retkelle.


Säilytys


Seuraavaa vaellusta odotellessa kengät tulee säilyttää huoneenlämmössä, hyvin ilmastoidussa tilassa. Vedenkestävä kalvo ei kestä suuria lämpötiloja, joten kenkiä ei saa kuivata avotulen läheisyydessä tai lämpökaapeissa. Kengännauhat tulee löysätä niin että niiden alla oleva läppä ja sen taipeisiin jäänyt kosteus pääsee myös haihtumaan. Pohjalliset tulee ottaa ulos kengästä ja tarkistaa samalla uusien pohjallisten tarvetta. Hyvät pohjalliset lisäävät kenkien käyttömukavuutta huomattavasti. Hauraiden tai jo hajonneiden nauhojen tilalle kannattaa myös hankkia uudet Treeline -verkkokaupasta.

Hyvin hoidetut vaelluskengät kestävät pitkään ja tuovat iloa vuosiksi eteenpäin kaikilla retkillä ja seikkailuilla.

 

Osta kengänhoitotuotteet tästä linkistä

 

 

Jos jokin vaelluskenkien huollosta jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:

Sähköposti: info(a)treeline.fi

Puhelimella: 040 0450255

Tai Instagramissa ja Facebookissa

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.