09.01.2022 3 min

Kuinka valita vapaalaskumonot ja mihin tulisi kiinnittää huomiota monoja ostettaessa? Laskettelumono on merkittävin yksittäinen varuste kun olet kasaamassa ensimmäistä vapaalaskupakettia. Kaikista ratkaisevin kriteeri monoa valittaessa on istuvuus. Suunnatessa pitkälle päivälle takamaastoon laskettelumonon pitää tuntuu mukavalta jalassa.

Toisin kuin perinteiset laskettelumonot, vapaalaskumonot voi asettaa joko lasku- tai hiihtoasentoon. Hiihtoasennossa nilkka pääsee liikkumaan luonnollisemmin, jolloin perinteisen hiihtotyyli tai kävely kivikossa sujuu ketterämmin. Laskuasennossa vapaalaskumono toimii, kuten tavallinen laskettelumono.

 


Vapaalaskumonoja voi luonnehtia karkeasti painon ja joustavuuden perusteella. kevyet ja joustavat monot sopivat ylämäkeen, jäykemmät ja raskaammat taas alamäkeen. Jos aikomuksena on hiihtää pitkiä matkoja ja useampia päiviä ylämäkipainotteisesti, kannattaa harkita kevyempiä välineitä. Kevyillä välineillä ei ole kuitenkaan yhtä helppoa laskea, sillä joustavalla monolla suksen hallinta voi olla hankalampaa ja vaikeissa olosuhteissa se voi tuntua jopa mahdottomalta. Jäykässä monossa voimansiirto-ominaisuudet sukseen ovat paremmat ja siten myös laskeminen helpompaa ja usein hauskempaa. Jäykemmät monot ovat kuitenkin usein painavampia ja hiihto-ominaisuuksiltaan heikompia. Kehitys kehittyy ja markkinoilta löytyy yhä parempia monoja, joissa ylämäki- ja laskuominaisuudet parantuvat vuosi vuodelta.

Monojen valinnassa tulee huomioida millaisten suksien kanssa niitä on aikomus käyttää. Jäykkien ja raskaiden suksien pariksi kannattaa valita aina myös jäykät monot, joilla saa siirrettyä voimaa ja ohjattua suksia paremmin.

Monon koko


Monon sisämitan tulisi olla enintään laskijan jalkaterän mittainen. Sisämitta on yleensä ilmoitettu ns. mondo-kokona, taimondopointtina, joka tarkoittaa käytännössä monon sisäosan pituutta millimetreinä. Monon leveys vaihtelee malleittain yleensä 98-105mm väliltä ja ilmoitetaan myyntipakkauksessa sekä monon kyljessä. Monoa sovittaessa varpaankärjet saa koskettaa monon kärkeen, mutta soljet kiristettynä laskuasennossa jalkaterän tulisi asettua hieman taaksepäin. Kallistettaessa laskuasentoa eteenpäin kantapäät eivät saa nousta kantakupista, eikä jalkaterän tulisi juurikaan pystyä liikkumaan sivuttaissuunnassa. Monon tulee tuntua napakalta, sillä liian löysällä monolla suksien ohjaaminen voi tuntua mahdottomalta. Kaikki ylimääräinen tila ja liike monon sisällä vaikuttaa suksen hallintaan ja laskutuntumaan.


Aloittelija ei tarvitse yhtä tiukkaa monoa kuin kokenut laskija, joka laskee nopeammin sekä vaikeammissa ja jyrkemmissä paikoissa. Yleensä mitä tiukempi mono sitä tarkempi ohjattavuus ja laskutuntuma. Mono ei saa kuitenkaan painaa, kiristää tai aiheuttaa kipua. Monon lesti ja malli löytyy sovittamalla ja tämän lisäksi laskettelumonoissa sisäkenkää, ja joskus myös ulkokenkää, voi muokata. Monon muokkaus tapahtuu ensin lämmittämällä sitä erikoisuunissa, jonka jälkeen monot annetaan jäähtyä jalassa uuteen muotoonsa. Sisäkenkä muotoutuu myös vähitellen käytössä. Uusi mono voi aluksi aiheuttaa pieniä tuntemuksia jalkapohjassa eikä sitä tarvitse säikähtää. Mono ei saisi kuitenkaan aiheuttaa hiertymiä ja rakkuloita.

 

Monon jäykkyys

Vapaalaskumonon jäykkyydeen ilmoittamiseen käytetään ns. flex-indeksiä. Vapaalaskumonoissa flex-indeksi on yleensä jotain 95-130 väliltä, mutta eri valmistajilla luvun todellinen jäykkyys voi hieman vaihdella. Flex-arvo on siis aina hieman suuntaa-antava ja sopiva mono löytyy taas kokeilemalla. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että aloittelijalle sopii hieman joustavampi mono ja harrastajalle jäykempi. Laskijan paino ja pituus vaikuttavat siihen kuinka paljon mono joustaa. Liian joustava mono ei tue riittävästi jalkaa ja liian jäykkä taas voi vaikeuttaa kokemattoman laskijan laskuasennon löytämistä. Mikä mono sitten tulisi valita?

Moni vapaalaskija on päätynyt siihen ajatukseen, että keskijäykkä n. 1400-1600 grammaa painava ja nilkasta suhteellisen mukavasti liikkuva vapaalaskumono on hyvä kompromissi ylämäki- ja alamäkiominaisuudet huomioiden. Keskijäykällä monolla voi laskea vielä aggressivisemmin vaihtelevissa lumiolosuhteissa ilman, että ylämäkeen hiihtäminen olisi liian tukalaa.

Alle 1400 grammaa painavilla, kevyillä ja joustavilla randomonoilla ylämäkeen hiihtäminen on kevyttä ja vaivatonta. Kevyiden touring -monojen likkuvuus on erinomainen ja ne sopivat erityisesti silloin kun skinnataan monta päivää putkeen takamaastossa ja varustelistaan kuuluu laskukamojen lisäksi mm. köysiä ja nousurautoja. Keveys ja liikkuvuus monoon on saatu laskuominaisuuksien kustanuksella ja etenkin leveillä ja pitkillä suksilla laskeminen tällaisilla monoilla voi olla vähintäänkin haastavaa.

Yli 1600 grammaa painavat ja jäykät monot tarjoavat erityisen hyvät laskuominaisuudet. Monot sopivat ominaisuuksiltaan sekä rinnelaskuun että kevyeen tourailuun hoidettujen rinteiden ulkopuolelle. Jos aikomuksena on laskea pääosinhoidettujen rinteiden ulkopuolella tai skinnailla lyhyitä lähestymisiä puuterin toivossa, nämä monot ovat mainio valinta. Jos laskut on kuitenkin yhtään pidemmän lähiksen päässä niin kannattaa harkita kevyempää monoa.  

Jos jokin vapaalaskumonojen valinnassa jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:

Sähköposti: info(a)treeline.fi

Puhelimella: 040 0450255

Tai Instagramissa ja Facebookissa


 


Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.


Myös Varuste-Opas

Kuinka valita vapaalaskumonot ja mihin tulisi kiinnittää huomiota monoja ostettaessa? Laskettelumono on merkittävin yksittäinen varuste kun olet kasaamassa ensimmäistä vapaalaskupakettia. Kaikista ratkaisevin kriteeri monoa valittaessa on istuvuus. Suunnatessa pitkälle päivälle takamaastoon laskettelumonon pitää tuntuu
Aloittelija opas vapaalaskusuksen valintaan

09.01.2022 3 min

Kuinka valita vapaalaskusukset ja mitä tulisi ottaa huomioon suksien valinnassa? Vapaalasku tarkoittaa hoidettujen rinteiden ulkopuolella tapahtuvaa laskettelua. Alamäkeen pääsy edellyttää usein hiihtäen, kävellen, kiipeillen tai skinnaten etenemistä takamaastossa. Vapaalaskua voi kuitenkiin harrastaa hiihtokeskusten läheisyydessä ja hoitaa ylämäkiosuuden hissejä hyväksikäyttäen.
Lue lisää
Kuinka valita vapaalaskumonot ja mihin tulisi kiinnittää huomiota monoja ostettaessa? Laskettelumono on merkittävin yksittäinen varuste kun olet kasaamassa ensimmäistä vapaalaskupakettia. Kaikista ratkaisevin kriteeri monoa valittaessa on istuvuus. Suunnatessa pitkälle päivälle takamaastoon laskettelumonon pitää tuntuu
Opas vapaalaskun aloittamiseen

09.01.2022 6 min

Vapaalasku on hoidettujen rinteiden ulkopuolella takamaastossa tapahtuvaa suksilla tai laudalla laskettelua. Vapaus valita omat laskulinjat ja välttää ruuhkaiset hissijonot on houkutellut viime vuosina yhä enemmän ja enemmän laskijoita lajin pariin. Luonnonlumella laskeminen on yksi upein tapa liikkua ja tuntea vapautta.
Lue lisää
Kuinka valita vapaalaskumonot ja mihin tulisi kiinnittää huomiota monoja ostettaessa? Laskettelumono on merkittävin yksittäinen varuste kun olet kasaamassa ensimmäistä vapaalaskupakettia. Kaikista ratkaisevin kriteeri monoa valittaessa on istuvuus. Suunnatessa pitkälle päivälle takamaastoon laskettelumonon pitää tuntuu
Opas vapaalaskusiteiden valitsemiseen

09.01.2022 3 min

Kuinka valita vapaalaskusiteet ja mitä niiden hankinnassa tulisi huomioida? Vapaalaskusiteet eli touring-siteet mahdollistavat vapaan liikkumisen lumisilla tuntureilla ja vuorenrinteillä. Touring-siteissä kantapää pääsee liikkumaan vapaasti ylös ja alas mahdollistaen siten perinteisen hiihtotyylin ja skinnailun ylämäkeen.
Lue lisää