0

Ostoskorisi on tyhjä

04.04.2020 5 min lukuaika

Kiinnostaisiko kokeilla retkeilyreittejä uudella tavalla tai oletko jo juossut asfaltilla pidemmän aikaa ja olet kiinnostunut muuttamaan rutiiniasi kohti luontoa? Ollaan kerätty teille muutamia vinkkejä miten löydät sopivat kengät joilla ei tarvitse jännittää pidon, tuntuman ja terävien kivien kanssa.

Polkujuoksukengät eroavat maantiekengistä huomatavasti. Isoimpia eroja on pohjan kuvio ja kumin pehmeys. Siinä missä maantiekengällä pyritään hakemaan mahdollisimman hyvää rullaavuutta, polkujuoksukengissä panostetaan pitoon eri olosuhteissa. Myös pohjan suojausta on parannettu huomattavasti, jotta terävät kivet eivät niin helposti tuntuisi jalkapohjia vasten. Myös kengän päällimateriaali on huomattavasti vahvempaa kuin maantiekengissä, joten se kestää kulutusta ja osumia huomattavasti paremmin. Varpaiden päälle on myös lisätty vahva kivirantti joka suojaa kenkää ja jalkaa osumilta.

Polkujuoksukengät ovat lähtökohtaisesti neutraaleita ja matalampia, jolloin tuntuma polkuun pysyy hyvänä, jalka harvoin osuu samalla tavalla polkuun. Tällöin pronaatiotuetuista kengistä saattaisi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Mikäli sinulla kuitenkin on vaativa vaiva jalassasi, suosittelemme vielä konsultoimaan fysioterapeuttia kenkävalinnassa.

Tässä artikkelissa käydään läpi 4 asiaa jotka on hyvä ottaa huomioon kun suuntaa kenkäkaupoille.

  • Kenkätyypit: Juoksetko helppoja polkuja, vaativia polkuja, vai todella hankalia, pahasti kivisiä polkuja
  • Iskunvaimennus: Vaihtoehtoja on paljasjalkakengistä vahvasti vaihmennettuihin ultrajuoksukenkiin
  • Kengän droppi: Eli paljonko pohjan korkeus eroaa kannan ja kärjen välillä. Tämä vaikuttaa paljon kengän tuntumaan ja rullaavuuteen.
  • Istuvuus: Tässä asiassa hyvä mittailu ja erilaiset lestit korostuvat. 

  

Kenkätyypit

Kengän valinta kannattaa aloittaa pohtimalla millaisessa maastossa pääosin tulee juoksemaan. Jos innostut juoksemaan aktiivisesti yksittäinen pari juoksukenkiä kestää kovalla käytöllä noin 4-6kk, joten sen jälkeen voit hankkia erilaiset kenkät jos vaikka polkusi ovatkin johtaneet sinut eri suuntaan kuin olit ajatellut.

Polkujuoksukengät voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan:

Kevyet polkujuoksukengät on suunniteltu kisakäyttöön sekä helpoille, hyvin rullaaville poluille. Näiden kenkien ominaisuudet ovat

  • Kohtalainen suoja kiviltä ja juurilta
  • Kevyt kenkä omaa hyvän tuntuman teknisillä osuuksilla ja sillä on helppo juosta tiheää askellusta
  • Yleensä näissä kengissä on matalat nappulat, jolloin niillä on hyvä pito ja tuntuma kuivalla ja kovalla alustalla
  • Kevyt kenkä voi olla myös kohtuullisen vaimennettu, jolloin pidempien matkojen juokseminen mukavoituu
  • Tärkein ominaisuus näissä kengissä on huippuhyvä tuntuma alustaan jolla juostaan.

 

 

Toisena kenkätyyppinä on astetta isommalla kuviolla olevat kengät, joilla on helppo lähteä seikkailuihin joista ei oikein tiedä mitä on luvassa. Suurin osa juoksijoista omistaa tämän sarjan kengät. Ominaisuuksia:

  • Kärjessä on kunnon varvassuoja ja monesti pohjassakin on jäykistelevy joka suojaa teräviltä kivltä.
  • Kengissä on käytetty vahvempia materiaaleja, joten ne suojaavat kohtuullisen hyvin osumilta juuriin ja kiviin.
  • Vaimennettu välipohja joka ottaa hyvin kovia iskuja vastaan alamäkeen juostessa.
  • Kenkiä on leikkauksilla ja materiaaleilla jonkin verran jäykistetty, jotta ne tukevat aavistuksen verran jalkaa hankalissa paikoissa.
  • Näissä kengissä yleensä on "valjas" rakenne, joka pitää jalan hyvin paikoillaan eikä anna sen liukua eteenpäin.
  • Pohjissa yleensä järeä kuvio jossa nappulat ovat erillään ja puhdistuvat helposti. Tämä takaa hyvän pidon mutaisissa paikoissa.
  • Kengissä käytetty aavistuksen verran kovempaa kumia kuin kevyemmissä jotta kenkien kestävyyttä on saatu kasvatettua. Osa tämän sarjan kengistä on suunniteltu varta vasten mutaisille keleille, jolloin myös kumi on jonkin verran normaaleita malleja pehmeämpää.

 

Kolmantena kenkätyyppinä on vahvimmat, kohtuullisen jäykät kengät, joilla ei enää haeta maksimivauhteja, vaan hyvää tukea ja vahvaa suojausta. Erinomaiset kengät esimerkiksi nopeille vaelluksille, retkille ja pitkille juoksulenkeille:

  • Materiaaleina on huomattavasti vahvempia ja tukevampia valintoja. Esimerkiksi EVA-välipohja on saatettu korvata polyuretaanivälipohjalla.
  • Kengät ovat hyvin kiertojäykkiä, joten ne suojaavat hyvin jalkojasi hankalassa maastossa, kuten kivikossa.
  • Tästä luokasta löytyy yleensä kengät myös vedenpitävällä kalvolla.

Polkujuoksukengät ovat nostaneet huomattavasti osuuttaan myös kevyinä vaelluskenkinä eikä suotta. Suosittelemme vahvasti näitä kolmannen sarjan vahvoja kenkiä speed hiking ja retkeilykäyttöön.

Iskunvaimennus

Juoksukengät pysyivät vuosikausia samanlaisina, kunnes reaktiona toisilleen saapuivat ensin paljasjalkakengät ja heti perään huippuvaimennetut, lähes tyynyn omaiset ultrakengät. Molemmille löytyy omat kannattajakuntansa, mutta yleisesti sopivin kenkä löydetään jostain näiden kahden välistä.

Paljasjalkakengät: Näissä kengissä yhdistyy keveys ja tuntuma polkuun. Kengät hengittävät hyvin ja ne kuivuvat nopeasti. Näihin kenkiin totuttelu vie aikaa ja varsinkin tottumattomalle saattaa äkkiä tulla vaivoja jos harjoitusmäärät ovat suuret. Suosittelemme aloittamaan näiden kenkien käytön maltilla.

Minimaalinen: Nämä kengät ovat hyvä vaihtoehto juoksijoille, jotka haluavat paremman tuntuman polulla, mutta haluavat että kengässä on pohjassa vähän suojaa kiviltä ja aavistus vaimennusta. Kisailijoiden suosiossa aina maratonmatkoille asti. 

Kohtalainen: Perinteiset maasturit, eli suosituimmat polkujuoksukengät. Kohtuullisen hyvä vaimennus joka ottaa tehokkaasti iskuja vastaan alamäkeen juostessa. Näillä kengillä on helppo siirtyä asfaltilta poluille, jolloin tuntuma juoksuun pysyy lähempänä totuttua.

Maksimivaimennus: Erittäin vahvalla vaimennuksella varustetut kengät ovat suosittuja pitkänmatkan juoksijoiden keskuudessa. Kengät tarjoavat hyvän vaimennuksen väsyneelle jalalle vielä 100 mailin kisoissakin. Normaaleille poluille nämä eivät tarjoa niin hyvää tuntumaa kuin ohuemmat kengät, mutta näillä voi välillä käydä asfaltilla tai kivituhkallakin juoksemassa.

 

Kengän Droppi, eli korkeusero kantapään ja päkijän välillä

Korkeusero kantapään ja päkijän välillä on yleensä yhteydessä myös pehmusteen määrään välipohjassa, joskaan ei aina. Yleisesti droppi, eli pudotus kannasta kärkeen on jotain väliltä 0 mm - 12+ mm.

  • Barefoot kenkien Droppi on 0 mm.
  • Minimalistisissa kengissä droppi on yleensä 0 - 4 mm.
  • Lopuissa kenkämalleissa on hyvin paljon eroja droppien välillä, käyttötarkoituksen mukaan.

Tässä muutama vinkki mitä kannattaa huomioida kun määrittelet millaisen dropin haluat kenkiisi:

Jos olet juossut paljon asfaltilla, kannattaa katsoa mikä droppi nykyisissä kengissäsi on ja aloittaa polkujuoksukengistä, missä droppi on samaa luokkaa tai aavistuksen matalampi. Poluilla ei yleensä pysty juoksemaan kantapäällä niin paljon kuin asfaltilla, niin kantavaimennusta ei tarvita ihan yhtä paljoa.

Jos olet esimerkiksi yleisurheillut tai suunnistanut, saatat olla hyvin tottunut matalaan kenkään jossa ei juurikaan ole droppia. Tällöin kannattaa suosia matalaa kenkää jossa droppia on maltillisesti, esimerkiksi 2-8mm. Matalan dropin kengillä juokseminen yleensä tapahtuu päkijällä, jolloin askelkin on lyhyempi ja varsinkin tekniseen maastoon optimaalinen.

Yleensä jalka ja keho on tottunut tietyn tyyppiseen kenkään, eikä tätä kannata heti alkuun ainakaan sekoittaa liikaa. Tämän takia alkuun kannattaa hankkia kenkä, jonka droppi on samaa luokkaa kuin entisissä kengissäsi.

Jos harkitset vaihtamista paljasjalka kenkiin, se kannattaa tehdä vähintään muutaman kuukauden, hyvin varovaisella käyttöönotolla. Jalat tottuvat hitaasti, ja myös juoksutyylisi muuttuu huomattavasti näillä kengillä. 

Kengän mallit, eli FIT 

Tärkein asia uutta polkujuoksukenkää ostettaessa on kengän malli ja istuvuus. Hyvän istuvuuden löytäminen edellyttää enemmän kuin pituuden ja leveyden löytämistä. Jalat ovat biomekaanisesti monimutkaiset ja hyvä istuvuus ottaa huomioon myös sellaiset tekijät kuin jalkaholvin muodon, jalkaholven pituuden ja jalan tilavuuden myös korkeussuunnassa.

Älä siis luota pelkästään siihen että joku kehuu jotain kenkää tai luet 5-tähden arvostelun kengästä. Se kenkä ei välttämättä istu sinulle ollenkaan.

Lesti: Kengät valmistetaan perinteisesti puisten lestien ympärille. Tärkeintä olisi siis löytää se lestin malli, joka on lähimpänä jalkaasi. Tämä helpottaa myös kengän ostamista verkkokaupastamme, sillä tiedät jo lähtökohtaisesti millainen lesti kengällä on mitä olet tilaamassa.

Kengän koko: Kenkien koot vaihtelevat lestien, valmistajien ja materiaalien mukaan. Jalat muuttuvat ikääntyessäsi, joten kannattaa aina mitata jalat ja myymälässä ottaa kengästä vielä pohjallinen pois ja verrata siihen jalan todellista pituutta. Kannattaa myös huomioida, että jalat turpoavat huomattavasti juostessa ja vielä enemmän kun juostaan helteellä.

Kenkien sovitus. Suosittelemme että sovitat kengät vasta iltapäivästä tai illasta. Jalka on aamuisin palautunut ja painunut kasaan verrattuna siihen mitä jalka on illasta, kun se on turvonnut päivän rasituksesta.

Näillä opeilla on hyvä lähteä kenkäkaupoille ja aurinkoisille poluille.

Osta tästä juoksukengät naisille

Osta tästä juoksukengät miehille

 

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.