06.10.2021 3 translation missing: fi.blogs.article.read_time

Kengät ovat kiipeilijän tärkein varuste. Vastoin yleistä käsitystä, jalat tekevät kiipeilyssä monesti enemmän työtä kuin kädet. Hyvät ja sopivat kengät auttavat kiipeilijää säilyttämään jalkojen otteen seinässä ja tuntemaan kallion muodot varpaiden alla. Hyvä kiipeilykenkä istuu napakasti jalkaan, mutta ei tuota kipua.

 

 

Kiipeilykengän valinnassa tulee ottaa huomioon vähintään seuraavat kolme asiaa:


1. Kenkä tyyppi - Kiipeilykengät voi jaotella pohjan muotoilun perusteella karkeasti kolmeen eri kategoriaan: neutraaleihin aloittelijakenkiin, hillitysti muotoiltuihin yleiskenkiin ja aggressiivisesti muotoiltuihin kiipeilykenkiin.

 • Neutraalin aloittelijakiipeilykengän pohja on tasainen ja muistuttaa eniten normaalia kävelykenkää. Neutraali ja tasainen pohja tukee paremmin jalkaterää, ja on siten hyvä kenkä aloittelijalle, joka vasta harjoittelee jalkatekniikkaa. Treelinen valikoimassa neutraaleja kiipeilykenkiä ovat esim. Nitrogym, Finale VS ja Geckogym

 

 • Yleiskengät ovat jo enemmän muotoiltua kiipeilyn asettamien erityisvaatimusten takia. Kengänkärki on hieman alaspäin kaartuva ja selkeästi muotoiltu tarkempaa jalkatyöskentelyä silmällä pitäen. Kenkä voi olla myös asymmetrisesti ukkovarvasta kohti taipuva. Yleiskenkä sopii mainiosti pidemmille köysireiteille, mutta toimii hyvänä kenkänä lähes kaikkeen kiipeilyyn. Treelinen valikoimasta löytyy yleiskenkiä, kuten Katana, Kataki, Vapor V, Rocket Lace, Niad VCS

 

 • Aggressiivinen kiipeilykenkä kaartuu voimakkaasti alaspäin ja on siksi paras valinta erittäin jyrkille kiipeilyreiteille, jotka vaativat tarkkaa ja monipuolista jalkatyöskentelyä. Aggressiivinen kenkä on suunniteltu etenkin boulderkiipeilyyn ja lyhyille sporttireiteille. Kengän tulee istua erittäin napakasti jalkaa, että sen muotoilusta saa kaiken hyödyn irti. Tällaiset kengät näkee yleensä jo hieman kokeneemman kiipeilijän jalassa. Treelinen valikoimasta löytyy tässä kategoriassa mm. Solution Comp, Furia S, Skwama, Mundaka, Hiangle

 

 • Lisäksi markkinoille on ilmestynyt joukko erikoiskenkiä, jotka vastaavat tietyn kiipeilytyylin vaatimuksiin. Puolipitkällä varrella varustetut TC Prot suojaavat nilkkoja halkeamakiipeilyssä. Speed-kiipeilyn erityisvaatimuksia vastaamaan on suunniteltu mm. Cobra 4:99 

  Osta kiipeilykengät tästä linkistä

   


  2. Kengän ominaisuudet - Kiipeilykengissä käytettävä kumiseos, kiinnitysmekanismi ja muut pienet ja isommat ratkaisut vaikuttavat siihen, miten kenkä toimii erilaisissa tilanteissa.

  • Kiipeilykenkien ulkopohjan valmistukseen on olemassa monia eri kumiseoksia, mutta yleisimmät niissä käytettävät kumiseokset ovat Vibramin® pehmeää XS Grip 2 tai jämäkämpää XS Edge -kumia. Mitä pehmeämpi kumi sitä parempi kitka, jolloin kenkä pysyy paremmin otteella. Pehmeämpi kumi kuitenkin kuluu nopeammin. Jämäkämpi kumi toimii paremmin pienillä listoilla ja tukee jalkaterää tehokkaammin.

   

  • Kiipelykengän pohjan paksuus vaikuttaa myös siihen kuinka hyvin kallion muodot pystyy tuntemaan pohjan läpi, ja siihen miten hyvin kenkä tukee jalkaterää. Paksu 4,5-5mm -pohja tukee jalkaterää hyvin, toimii hyvin pitkillä reiteillä ja halkeamakiipeilyssä. Ohuempi 3-4mm pohja taas on parempi herkillä släbeillä ja modernissa kisakiipeilyssä. Moderneissa kiipeilykengissä pohjan paksuus voi myös vaihdella eri kohdassa kenkää.

  • Kiipeilykengät pysyvät jalassa joko nauha- tai tarrakiristyksellä. Nauhakengät saa kiristettyä jalkaa haluamalleen napakkuudelle. Nauhakiinnitteisiä kenkiä käytetään normaalisti pidemmillä köysireiteillä. Tarrakiinnitteiset kengät on helppo laittaa jalkaan ja ottaa pois jalasta. Tarrakiinnitystä suositaankin silloin kun kengät on tarkoitus napata pois jalasta kiipeilysuoritusten välillä esim. boulderoidessa. Lisäksi markkinoilta löytyy ns. slipper-malleja, jotka pysyvät jalassa elastisen resorin avulla.


  3. Kiipeilykengän istuvuus - Hyvin istuvan kiipeilynkengän metsästys on haastavaa puuhaa. Kiipeilykengän tulee sopia jalkaan napakasti, mutta se ei saa tuottaa suunnatonta kipua. Jokaisen jalka on erilainen ja vielä lisämausteensa sovitusurakkaan tekee se ettei kenenkään jalkaterät ole täysin identtiset.

  Mitä enemmän kiipeilykengässä on käytetty nahkaa, sitä enemmän se venyy käytössä, joten silloin voi huoletta ostaa hieman normaalia napakammat kengät. Synteettisistä materiaaleista valmistetut kengät eivat juurikaan veny, joten niiden kanssa sovittaminen on hieman tarkempaa. Kiipeilykengässä on voitu käyttää myös molempia materiaaleja.

  Muutama vinkki kiipeilykengän sovittamiseen:

  • Sovita kiipeilykenkiä iltapäivällä kun jalkaterä on hieman suurentunut päivän rasituksen aikana.
  • Sovita mahdollisimman montaa eri mallia ja kokoa.
  • Kiipeilykengän kokotaulukko ei vastaa kävelykengän kokotaulukkoa. Eri valmistajien ja mallien todellinen koko vaihtelee sille annetusta numeraalisesta arvosta huolimatta.
  • Kiipeilykenkien ei tarvitse tuottaa kipua. Kokemuksen kautta opit mikä koko toimii jalassasi parhaiten ja mikä malli mukautuu jalkaasi parhaalla mahdollisella tavalla.

  Hyvin istuvan kiipeilykengän tunnusmerkkejä


  • Kiipeilykengän sisällä ei ole tyhjää tilaa
  • Kiipeilykengän etuosa ei anna liikaa periksi, jalka tuntuu pysyvän otteella tukevasti
  • Kantakuppi täyttyy tasaisesti ja akillesjänteeseen ei kohdistu painetta
  • Mitä pienemmillä otteilla ja mitä jyrkemmillä seinillä kiipeät, sitä napakamman kiipeilykengän yleensä tarvitset.

  Lasten kiipeilykengät


  Lasten kiipeilykenkien tulisi olla riittävän isot. Lasten jalka kasvaa nopeasti eikä lapset kaipaa yhtä napakkaa kenkää kuin aikuiset. Treelinen valikoimasta löytyy myös erittäin suositut lasten kiipeilykengät.

  Low volume -kengät

  Etenkin naisille suunnatuissa low volume -kengissä on monesti käytetty ohuempi kerros kumia, lesti on kapeampi ja kantakuppi matalampi sekä kapeampi. Low volume -kenkä on suosittu sukupuoleen katsomatta.

  Kiipeilykenkiä pääset ostamaan tästä linkistä

   

   

  Jos jokin kiipeilykenkien valinnassa jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:

  Sähköposti: info(a)treeline.fi

  Puhelimella: 040 0450255

  Tai Instagramissa ja Facebookissa


  Jätä kommentti

  Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.


  Myös Varuste-Opas

  Kuinka pysyä lämpimänä retkellä - kerrospukeutumisen abc
  Kuinka pysyä lämpimänä retkellä - kerrospukeutumisen abc

  07.10.2021 3 translation missing: fi.blogs.article.read_time

  Lue lisää
  Kuorivaatteiden pesu- ja huolto-opas
  Kuorivaatteiden pesu- ja huolto-opas

  07.09.2021 2 translation missing: fi.blogs.article.read_time

  Vedenkestävät ja hengittävät kuorivaatteet ovat olleet yksi merkittävin ulkoiluvaatteiden edistysaskel viime vuosikymmeninä. Kuorivaatteet ovat tehneet ulkoilusta, retkeilystä ja vaeltamisesta miellyttävää kurjemmassakin säässä. Nykyisten kuorivaatteiden toiminta perustuu materiaalien toimivuuteen ja aikojen saatossa luottotakin vedenpitävyys sekä hengittävyys saattaa alkaa näyttämään väsymisen merkkejä. Säännöllisellä ja oikeaoppisella huollolla vedenpitävävaate säilyy pitkäikäisenä, ja mikä onkaan katu-uskottavampaa kuin huolella pidetty kuoritakki.
  Lue lisää
  Kuoritakin valintaopas
  Kuoritakin valintaopas

  07.09.2021 4 translation missing: fi.blogs.article.read_time

  Kuoritakki on tuonut ulkonaliikkujille suojaa vesisadetta, tuulta ja kylmää vastaan jo 70-luvun loppupuolelta saakka. Kuoritakin evoluutio on nähnyt monia uusia innovaatioita vuosien varrella ja jatkaa kehitystään vielä tänä päivänä. Kehityksen myötä kuoritakkivalikoima vilisee terminologiaa, jonka tarkoituksena on helpottaa uuden takin hankinnassa, mutta voi myös laittaa pään pyörälle. Alla muutamia vinkkejä oikeanlaisen kuoritakin hankintaan.
  Lue lisää