0

Ostoskorisi on tyhjä

06.10.2021 3 min lukuaika

Kengät ovat kiipeilijän tärkein varuste. Vastoin yleistä käsitystä, jalat tekevät kiipeilyssä monesti enemmän työtä kuin kädet. Hyvät ja sopivat kengät auttavat kiipeilijää säilyttämään jalkojen otteen seinässä ja tuntemaan kallion muodot varpaiden alla. Hyvä kiipeilykenkä istuu napakasti jalkaan, mutta ei tuota kipua.

 

 

Kiipeilykengän valinnassa tulee ottaa huomioon vähintään seuraavat kolme asiaa:


1. Kenkä tyyppi - Kiipeilykengät voi jaotella pohjan muotoilun perusteella karkeasti kolmeen eri kategoriaan: neutraaleihin aloittelijakenkiin, hillitysti muotoiltuihin yleiskenkiin ja aggressiivisesti muotoiltuihin kiipeilykenkiin.

  • Neutraalin aloittelijakiipeilykengän pohja on tasainen ja muistuttaa eniten normaalia kävelykenkää. Neutraali ja tasainen pohja tukee paremmin jalkaterää, ja on siten hyvä kenkä aloittelijalle, joka vasta harjoittelee jalkatekniikkaa. Treelinen valikoimassa neutraaleja kiipeilykenkiä ovat esim. Nitrogym, Finale VS ja Geckogym

 

  • Yleiskengät ovat jo enemmän muotoiltuja kiipeilyn asettamien erityisvaatimusten takia. Kengänkärki on hieman alaspäin kaartuva ja selkeästi muotoiltu tarkempaa jalkatyöskentelyä silmällä pitäen. Kenkä voi olla myös asymmetrisesti ukkovarvasta kohti taipuva. Yleiskenkä toimii erinomaisesti lähes kaikkeen kiipeilyyn, mutta sopii erityisesti pidemmille köysireiteille. Treelinen valikoimasta löytyy yleiskenkiä, kuten Katana, Kataki, Vapor V, Rocket Lace, Niad VCS

 

  • Aggressiivinen kiipeilykenkä kaartuu voimakkaasti alaspäin ja on siksi paras valinta erittäin jyrkille kiipeilyreiteille, jotka vaativat tarkkaa ja monipuolista jalkatyöskentelyä. Aggressiivinen kenkä on suunniteltu etenkin boulderkiipeilyyn ja lyhyille sporttireiteille. Kengän tulee istua erittäin napakasti jalkaa, että sen muotoilusta saa kaiken hyödyn irti. Tällaiset kengät näkee yleensä jo hieman kokeneemman kiipeilijän jalassa. Treelinen valikoimasta löytyy tässä kategoriassa mm. Solution Comp, Furia S, Skwama, Mundaka, Hiangle

 

  • Lisäksi markkinoille on ilmestynyt joukko erikoiskenkiä, jotka vastaavat tietyn kiipeilytyylin vaatimuksiin. Puolipitkällä varrella varustetut TC Prot suojaavat nilkkoja halkeamakiipeilyssä. Speed-kiipeilyn erityisvaatimuksia vastaamaan on suunniteltu mm. Cobra 4:99 

    Osta kiipeilykengät tästä linkistä

     


    2. Kengän ominaisuudet - Kiipeilykengissä käytettävä kumiseos, kiinnitysmekanismi sekä muut pienet ja isommat ratkaisut vaikuttavat siihen, miten kenkä toimii erilaisissa tilanteissa.

    • Kiipeilykenkien ulkopohjan valmistukseen on olemassa monia eri kumiseoksia, mutta yleisimpiä ovat Vibramin® pehmeä XS Grip 2 tai jämäkämpi XS Edge -kumi. Mitä pehmeämpi kumi sitä parempi kitka, jolloin kenkä pysyy paremmin otteella. Pehmeämpi kumi kuitenkin kuluu nopeammin. Jämäkämpi kumi toimii paremmin pienillä listoilla ja tukee jalkaterää tehokkaammin.

     

    • Kiipelykengän pohjan paksuus vaikuttaa siihen kuinka hyvin kallion muodot pystyy tuntemaan kengän läpi sekä siihen miten hyvin kenkä tukee jalkaterää. Paksu 4,5-5mm -pohja tukee jalkaterää tehokkaasti ja on siten paras valinta pitkille reiteille ja halkeamakiipeilyyn. Ohuempi 3-4mm pohja taas on parempi herkillä släbeillä ja modernissa kisakiipeilyssä. Nykyaikaisissa kiipeilykengissä pohjan paksuus voi myös vaihdella eri kohdassa kenkää.

    • Kiipeilykengät pysyvät jalassa joko nauha- tai tarrakiristyksellä. Nauhakiinnitteisiä kenkiä käytetään normaalisti pidemmillä köysireiteillä. Nauhakengät saa kiristettyä jalkaa haluamalleen napakkuudelle ja niitä pidetään joskus jopa useita tunteja jalassa.  Tarrakiinnitystä suositaankin etenkin boulderoidessa koska kengät on helppo napata pois jalasta lyhyiden kiipeilysuoritusten välillä. nauha- ja tarrakiinnitteisten kenkien lisäksi markkinoilta löytyy ns. slipper-malleja, jotka pysyvät jalassa elastisen resorin avulla.


    3. Kiipeilykengän istuvuus - Hyvin istuvan kiipeilynkengän metsästys on haastavaa puuhaa. Kiipeilykengän tulee sopia jalkaan napakasti, mutta se ei saa tuottaa suunnatonta kipua. Jokaisen ihmisen jalkaterät ovat uniikit ja erilaisia kenkämalleja on olemassa vain kourallinen. Kenkävalinta on tästä syystä aina jonkin asteinen kompromissi.

    Mitä enemmän kiipeilykengässä on käytetty nahkaa, sitä enemmän se venyy käytössä, joten silloin voi huoletta ostaa hieman normaalia napakammat kengät. Synteettisistä materiaaleista valmistetut kengät eivat juurikaan veny, joten niiden sovittaminen tulee olla hieman tarkempaa. Kiipeilykengässä on voitu käyttää myös molempia materiaaleja.

    Muutama vinkki kiipeilykengän sovittamiseen:

    • Sovita kiipeilykenkiä iltapäivällä kun jalkaterä on hieman suurentunut päivän rasituksen aikana.
    • Sovita mahdollisimman montaa eri mallia ja kokoa.
    • Kiipeilykengän kokotaulukko ei vastaa kävelykengän kokotaulukkoa. Eri valmistajien ja mallien todellinen koko vaihtelee sille annetusta numeraalisesta arvosta huolimatta.
    • Kiipeilykenkien ei tarvitse tuottaa kipua. Kokemuksen kautta opit mikä koko toimii jalassasi parhaiten ja mikä malli mukautuu jalkaasi parhaalla mahdollisella tavalla.

    Hyvin istuvan kiipeilykengän tunnusmerkkejä


    • Kiipeilykengän sisällä ei ole tyhjää tilaa
    • Kiipeilykengän etuosa ei anna liikaa periksi, jalka tuntuu pysyvän otteella tukevasti
    • Kantakuppi täyttyy tasaisesti ja akillesjänteeseen ei kohdistu painetta
    • Mitä pienemmillä otteilla ja mitä jyrkemmillä seinillä kiipeät, sitä napakamman kiipeilykengän yleensä tarvitset.

    Lasten kiipeilykengät


    Lasten kiipeilykenkien tulisi olla riittävän isot. Lasten jalka kasvaa nopeasti eikä lapset kaipaa yhtä napakkaa kenkää kuin aikuiset. Treelinen valikoimasta löytyy myös erittäin suositut lasten kiipeilykengät.

    Low volume -kengät

    Etenkin naisille suunnatuissa low volume -kengissä on monesti käytetty ohuempi kerros kumia, lesti on kapeampi ja kantakuppi matalampi sekä kapeampi. Low volume -kenkä on suosittu sukupuoleen katsomatta.

    Kiipeilykenkiä pääset ostamaan tästä linkistä

     

     

    Jos jokin kiipeilykenkien valinnassa jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:

    Sähköposti: info(a)treeline.fi

    Puhelimella: 040 0450255

    Tai Instagramissa ja Facebookissa

    Jätä kommentti

    Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.