ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ 6.12. MYYMÄLÄ SULJETTU. HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ.
ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ 6.12. MYYMÄLÄ SULJETTU. HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ.
09.01.2022 6 min lukuaika
Vapaalasku on hoidettujen rinteiden ulkopuolella takamaastossa tapahtuvaa suksilla tai laudalla laskettelua. Vapaus valita omat laskulinjat ja välttää ruuhkaiset hissijonot on houkutellut viime vuosina yhä enemmän ja enemmän laskijoita lajin pariin. Luonnonlumella laskeminen on yksi upein tapa liikkua ja tuntea vapautta. Helpoin keino aloittaa vapaalaskun harrastaminen on suunnata ensin hiihtokeskusten läheisyydessä rinteiden ulkopuolelle ja tietojen ja taitojen lisääntyessä siirtyä vähitellen syvemmälle takamaastoon ja vuorille.
Aivan kaiken aluksi täytyy todeta, että vapaalaskuun liittyy riski joutua lumivyöryyn myös täällä koto-Suomessa. Hoidettujen rinteiden ulkopuolella apu voi olla kaukana ja kaikkien lajin harrastajien tulee osata arvioida riskejä, ennaltaehkäistä tapaturmia ja toimia pienemmissä ja suuremmissa onnettomuustilanteissa. Jokaisen lajin pariin haluavan tulee siisopiskella aivan ensimmäisenä lumiturvallisuuteen liittyvät asiat. Kun lumiturvallisuus asiat on hallussa voi etsiytyä hyvään laskuporukkaan, jossa kaikilla on samanlaiset ajatukset lähestyä vapaalaskua. Erinomainen tapa löytää laskuseuraa on osallistumalla esimerkiksi matkatoimiston järjestämälle ja ammattioppaan johtamalle ohjatulle laskureissulle. Vapaalasku tarjoaa leveimmän hymyn silloin kun välineet toimivat ja niillä on mukavan huoletonta liikkua.Satsaa siis hyviin, sinulle sopiviin laskuvälineisiin. Alla lisää vinkkejä vapaalaskun aloittamiseen.
Vapaalaskija on takamaastossa omien tietojen, taitojen ja välineiden varassa. Luonnonlumella laskiessa ollaan kontrolloimattomassa ympäristössä ja lumivyöryriski on aina olemassa. Suomen hiihtokeskusten läheisyydessä olevat hoitamattomat rinteet eivät ole tässä poikkeus. Ennen vapaalaskun aloittamista on tärkeää hankkia lumiturvallisuuteen tarvittava tietotaito opiskelemalla itsenäisesti ja ystävien kanssa pelastusvälineiden käyttöä sekä käymällä ammattilaisen järjestämä lumiturvallisuuskurssi.
Suomessa järjestetään runsaasti kursseja, joissa oppii ymmärtämään lumivyöryjen syntymekanismit, tekemään riskinarviointia ja reittisuunnittelua sää- ja vyöryennusteita tulkiten sekä vyöryvälineiden käyttöä ja pelastustekniikkaa. Jokaisen laskuseurueen jäsenen on osattava nämä perustaidot ja kyettävä tekemään itsenäisiä päätöksiä takamaastossa sekä ennen sinne siirtymistä.
Tässä muutamia linkkejä lumiturvallisuuskursseihin ja opastettuihin laskureissuihin:
https://www.mountainguide.fi/vapaalasku-ja-lumiturvallisuus
https://www.vuoristoretket.fi/vapaalasku
Vapaalasku on hauskimmillaan silloin kun varusteet toimivat ja niitä on vaivatonta käyttää. Aloittelijan kannattaa hankkia toimivat ja omalle taitotasolle sopivat laskuvälineet.Takamaastossa myös lumiturvallisuusvälineet, kuten piippari, lapio ja sondi ovat ehdottomat varusteet jokaisen laskijan reppuun.
Ennen ensimmäistä laskureissua jokaisella ryhmän jäsenellä tulee olla tarvittavat lumiturvallisuusvälineet repussa ja tietotaitoa käyttää niitä.
Lumivyörylähetin/-vastaanotin eli piippari lähettää jatkuvaa signaalia, jota muilla piippareilla voi vastaanottaa ja siten tarvittaessa paikantaa vyöryyn joutunut laskija. Vastaanottaessa signaalia piippari avustaa etsintää äänimerkeillä ja näytön ohjeilla.
Lumilapio joka on vartavasten suunniteltu takamaaston lumen kaivamiseen on myös tärkeä varuste jokaisella laskijalla. Mikätahansa marketti-lapio ei tähän hommaan kelpaa ja laskureissulle otetaan mukaan vain laadukas ja luotettava lumilapio, joka myös pakkaantuu hyvin reppuun.
Sondi on kokoontaitettava, yli 2 metriä pitkä “koetintikku”, jolla etsintäoperaation piipparipaikannuksen jälkeen tarkennetaan vyöryyn joutuneen uhrin tarkka sijainti.
Lumivyöryreppu ei kuulu välttämättömiin lumiturvallisuusvälineisiin, mutta sen käyttö on kasvattanut suosiotaan viimevuosina. Vyöryreppu voi kelluttaa laskijaa lumimassan päällä turvatyynyjen avulla, jotka laukaistaan manuaalisesti laukaisimesta vetämällä. Markkinoilta löytyy kaasupatruunalla ja sähkömoottorilla toimivia malleja.
Osta lumituravllisuusvälineet tästä linkistä
Vapaalasku on monipuolinen laji ja siihen tarkoitettuja laskuvälineitä löytyy markkinoilta hyvin laaja kirjo. Alamäkiominaisuuksiltaan täydelliset ja syvään puuterilumeen tarkoitetut välineet eroavat hyvin paljon ultrakevyistä ski mountaineering eli skimo varusteista, joilla kisataan ylämäen herruudesta. Suksi- ja lautavalintaa tehdessä tulee tietää minkälaisiin olosuhteisiin on aikomus suunnata laskemaan. Suksen muoto, pituus ja rakenne vaikuttavat siihen, miten helppoa laskuvälineitä on hallita ja kuinka kovaa niillä tulee laskea. Kevyemmät sukset (+muut varusteet) tekevät ylämäkeen hiihtämisestä miellyttävämpää, mutta tämä tapahtuu poikkeuksetta alamäkiominaisuuksien kustannuksella. Lautailijan kannattaa miettiä haluaako hiihtää ylämäkeen halkaistavalla splitboardilla vai kenkäileekö rinteet ylös lauta selässä.
Monesti aloittelevan vapaalaskijan onkin viisasta panostaa monipuolisiin all-mountain -varusteisiin, jotka toimivat vaihtelevissa olosuhteissa ja kelpaavat siten myös perinteisempään rinnelaskuunkin. Vapaalasku on parhaimmillaan silloin kun välineet toimivat ja niillä on mukavan huoletonta laskea. Ensimmäisiä vapaalaskuvarusteita hankkiessa kannattaakin olla itselleen rehellinen ja tehdä järkevä päätös omaan taitotasoon ja kokemukseen pohjaten.
Vapaalaskusuksien suunnittelussa on otettu huomioon laskuominaisuuksien lisäksi hiihtämistä helpottavia piirteitä. Vapaalaskuun tarkoitetut sukset ovat perinteisiä laskusuksia kevyempiä sekä rakenteeltaan ja muodoltaan monipuolisempaan laskemiseen sopivammat.
Vapaalaskusukset eroavat toisistaan riippuen siitä minkälaisiin lumiolosuhteisiin ne on tarkoitettu. Leveillä suksilla käännökset ja ohjattavuus on parhaimmillaan syvässä ja pehmeässä puuterilumessa. Kovemmalla alustalla ohuemmat ja tiukemmalla sivuleikkauksella varustetut sukset toimivat paremmin.
Lue lisää vapaalaskusuksista tästä blogista
Osta vapaalaskusukset tästä linkistä
Vapaalaskusiteissä kantapää pääsee liikkumaan vapaasti ylös ja alas mahdollistaen siten myös perinteisen hiihtotyylin ja skinnailun ylämäkeen. Suurin osa vapaalaskijoista käyttää suksissaan touring-siteitä, joissa kantapään voi lukita ennen laskemista ja siten suunnata alamäkeen tutussa laskuasennossa jalat tukevasti vierekkäin. Touring-siteitä löytyy muiden vapaalaskuvälineiden tapaan monipuolisesti ultrakevyistä tech-siteistä raskaampiin frame-siteisiin.
Keveiden tech-siteiden etukappale kiinnittyy pinneillä monon kärjessä oleviin insertteihin eli pieniin koloihin. Tech-side mahdollistaa jaloille luonnollisemman liikeradan ja tekee hiihtämisestä siten mukavampaa. Hyvän hiihtoasennon mahdollistamiseksi takakappaletta voi korottaa tarvittaessa jyrkässä ylämäessä. Tech-side lukitaan monon kantapäähän ennen alamäkeen suuntaamista.
Frame-siteet muistuttavat enemmän perinteisiä laskusiteitä, mutta mahdollistavat myös satunnaisen suuntaamisen takamaastoon. Frame-siteet ovat raskaampia kuin tech-siteet ja ovat siten vähemmän ihanteelliset pidemmille ja jyrkemmille hiihtomatkoille.
Telemark-siteissä kantapää on vapaa ylä- ja alamäessä, jolloin laskutekniikka on myös huomattavasti erilainen.
Varmista aina siteen ja monon yhteensopivuus ennen ostopäätöstä.
Osta vapaalaskusiteet tästä linkistä
Vapaalaskumonot ovat huomattavasti kevyempiä kuin perinteiset laskettelumonot. Lisäksi vapaalaskumonon voi asettaa joko jäykkään laskuasentoon tai joustavampaan hiihtoasentoon, jolloin nilkka pääsee liikkumaan luonnollisemmin. Kevyimmät ja joustavimmat vapaalaskumonot on suunniteltu helpottamaan ylämäkeen hiihtoa, mutta tämä vaikuttaa poikkeuksetta alamäkiominaisuuksiin. Aloittelijan kannattaa valita tästä syystä jäykempi mono, jonka paremmalla voimansiirto-ominaisuudella lasku pysyy vaivattomammin kontrollissa. Se että mono on sopivan kokoinen ja istuu mukavasti jalkaan on kuitenkin tärkeintä pitkille laskupäiville.
Osta vapaalaskumonot tästä linkistä
Moni lumilautailija aloittaa vapaalaskuharrastuksen lumikenkäilemällä takaamaastoon, mutta päätyy ennemmin tai myöhemmin hankkimaan splitboardin eli pystysuunnassa halkaistavan lumilaudan, joka toimii siten suksien tavoin ja mahdollistaa tehokkaamman tavan liikkua kohti huippua. Alamäkeen suunnatessa laudan voi taas koota kokonaiseksi. Splitboardilla liikkuva lautailija tarvitsee vähemmän varusteita ja voi liittyä helpommin suksilla laskevan ryhmän mukaan.
Splitboard-siteet on suunniteltu ylämäkiominaisuuksia silmällä pitäen ja ne ovat kevyemmät kuin normaalit lumilautasiteet. Siteiden asentoa voi säätää riippuen siitä onko suuntaamassa ylä- vai alamäkeen. Siteistä löytyy myös kantapään korokepalat, joiden ansiosta ylämäkeen saa myös mukavamman hiihtoasennon. Splitboard-siteiden mukana voi tulla mounting plate eli asennuslevy tai se pitää ostaa erikseen.
Monet lautailevat vapaalaskijat käyttävät samoja monoja, joilla laskisivat myös hoidetussa rinteessä normaalilla lumilaudalla. Tärkeintä onkin, että mono istuu hyvin ja sillä on mukava laskea. Takamaastoon suunnitellut laskumonot voivat kuitenkin tehdä reissukokemuksesta miellyttävämmän niin ylämäkiosuuksille kuin alamäkeenkin. Vapaalaskuun suunnitellut splittimonot ovat kevyemmät ja monon jäykkyyttä voi tarvittaessa säätää nopeasti pikakiristimillä, jolloin ne toimivat paremmin myös kävellessä ja hiihtäessä.
Skinit on suksen tai laudan pohjaan asennettavat karvaiset kangassuikaleet, jotka luistavat jonkin verran eteenpäin, mutta pitävät hyvin taaksepäin. Skinit otetaan pois laskuvälineen pohjasta ennen alamäkeen suuntaamista. Skinit myydään yleensä suorakaiteen muotoisena ja eri levyisinä paloina, josta laskija itse trimmaa omaan sukseensa sopivan.
Osta nousukarvat tästä linkistä
Vapaalaskua voi harrastaa normaaleilla lasketteluun suunnitelluilla sauvoilla, mutta takamaastossa liikkumista voi helpottaa säädettävillä teleskooppisauvoilla. Pidennettyinä sauvoilla on mukava hiihtää perinteistä, ja alamäkeen suunnatessa ne voi lyhentää laskemiseen sopivammiksi. Lautailijat haluavat monesti teleskooppisauvat, jotka mahtuvat reppuun laskemisen ajaksi. Syvässä puuterissa hiihtäminen on myös helpompaa leveämmällä sommalla varustetulla sauvalla.
Osta laskusauvat tästä linkistä
Laskupäivälle pakataan yleensä mukaan lumiturvallisuusvälineet, taukotakki, vaihtohanskat, juomapullo ja jotain pientä evästä. Päiväreissulle repun ei siis tarvitse olla kovin suuri. Ensimmäisillä laskureissuilla aloitteleva vapaalaskija pärjää mainiosti perinteisillä retkirepulla, mutta monesti lajia pidempään harrastaneet haluavat panostaa laadukkaaseen laskureppuun, joka kestää käyttöä ja on kätevä kylmissä ja lumisissa olosuhteissa.
Laskureppu on usein vahvistettu kestämään kulutusta ja siitä löytyy erillinen tasku lumiturvallisuusvälineille. Laskureppuun on helpompi kiinnittää laskuvälineitä jos tilanne sitä joskus vaatii. Repun voi yleensä myös avata kätevästi selkäpuolelta, jolloin sen sisältöön pääsee helpommin käsiksi. Kovalla pakkasella ja huonossa kelissä tämä ominaisuutta on kiitetty erittäin paljon.Lumivyöryreppu voi olla kallis investointi, mutta vyöryyn joutuessa se saattaa kelluttaa käyttäjäänsä lumimassan päällä ja siten pelastaa pahimmalta.
Osta laskureppu tästä linkistä
Kypärä on oleellinen suojavaruste vapaalaskuun, jossa välillä sattuu ja tapahtuu. Hyvä kypärä istuu mukavasti päähän, ei purista eikä hölsky päätä heiluttaessa. Vapaalaskuun tarkoitetuissa kypärissä on myös tehokkaampi ilmanvaihto joka tuo viilennystä ylämäkeen hiihdettäessä. Jyrkemmille seinämille suuntaaville vapaalaskijoille monet valmistajat tuovat lisää turvaa myös EN 12492 -kiipeilystandardin täyttävillä kypärillä.
Osta laskukypärä tästä linkistä
Laskulasit suojaavat silmiä tuulelta, jäältä, roskilta ja risuilta. Laskiessa lumi pöllyää ja ilmassa leijuu monen muotoista partikkelia. Pelkkä vauhdista aiheutuva ilmanvastus voi ärsyttää silmiä sumentaen samalla näköä. Hyvät, suojaavat laskulasit ovat siksi ehdottomat turvalliseen ja mukavaan laskemiseen missä tahansa.
Laskettelulasien linssin värillä on väliä. Kirkkaan väriset linssit voivat parantaa kontrastia pilvisellä säällä ja tummat linssit estävät aurinkoa häikäisemästä auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta. Täysin kirkkaat linssit toimivat pimeällä ja otsalampun loisteessa. Moniin laskulasimalleihin voi saada vaihdettava linssit, jolloin samoilla kehyksillä pärjää vaihtuvissa olosuhteissa. Laseja löytyy monenlaisella eri muotoilulla ja niitä on hyvä sovittaa kypärän kanssa sekä huolehtia että ne istuvat hyvin myös kasvoille.
Linssin muoto vaikuttaa etenkin näkökentän laajuuteen. Laskulaseja saa käytännössä kahdella erilaisella linssimuotoilulla. Pyöreän muotoinen linssi takaa laajemman näkökentän eikä vääristä tai heijasta valoa häiritsevästi. Tasainen, taivutettu linssi on edullisempi vaihtoehto ja saattaa aiheuttaa heijastumia ja vääristää maastonmuotoja.
Osta laskettelulasit tästä linkistä
Takamaastoon ei pidä mennä yksin laskemaan. Jaettu ilo on parasta, mutta ryhmä tuo myös turvaa. On tärkeää, että laskuporukan jäsenet tietävät toistensa taitotason. Kokeneempien laskijoiden matkaan lähtemistä ei kuitenkaan tarvitse välttää. Kokeemmilta laskijoilta voi oppia paljon, mutta se ei tarkoita sitä ettei aloittelijan tarvitsisi ottaa vastuuta. Takamaastossa kaikkien on kyettävä tekemään itsenäinen riskiarvio ja pystyttävä sanomaan se tarvittaessa ääneen. Erittäin hyvä tapa löytää laskuporukka on osallistua matkatoimiston järjestämälle ja ammattioppaan johtamalle reissulle.
Tarkista ennen jokaista laskupäivää sääolosuhteet ja lumivyöryennusteet alueelta, jonne olet suuntaamassa. Ilmatieteenlaitos (https://www.ilmatieteenlaitos.fi/lumivyoryennuste) laatii päivittäisiä vyöryennusteita Pohjois-Lapin tunturialueille. Norjassa vyöryennusteita laatiihttps://www.varsom.no/en/.
Aloittelijan kannattaa suunnata ensimmäisellä reissullaan helposti lähestyttävälle ja turvalliselle laskureitille. Ensimmäisellä reissulla aika kuluu laskuvarusteihin totutellessa ja hiihtotekniikkaa opetellen. Hyviä aloittelijalle sopivia rinteitä voi löytää kyselemällä sosiaalisen median alustoilla, opaskirjoista ja netin loputtomasta tiedonvirrasta.
Jos jokin vapaalasku harrastuksen välineissä jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme.
Voit ottaa yhteyttä meihin:
Sähköposti: info(a)treeline.fi
Puhelimella: 040 0450255
Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.