07.09.2021 4 min lukuaika
Kuoritakki on tuonut ulkonaliikkujille suojaa vesisadetta, tuulta ja kylmää vastaan jo 70-luvun loppupuolelta saakka. Kuoritakin evoluutio on nähnyt monia uusia innovaatioita vuosien varrella ja jatkaa kehitystään vielä tänä päivänä. Kehityksen myötä kuoritakkivalikoima vilisee terminologiaa, jonka tarkoituksena on helpottaa uuden takin hankinnassa, mutta voi myös laittaa pään pyörälle. Alla muutamia vinkkejä oikeanlaisen kuoritakin hankintaan.
Aivan ensin muutama sana hinnasta. Kuoritakin hinta muodostuu sen materiaalin ja valmistuksen lisäksi vuosien kehitystyöstä, testauksesta ja tutkimuksesta. Laadukkaimmat kuoritakit voivat tästä syystä johtuen maksaa useita satoja euroja, joten pieni vertailu on hyvä tehdä ennen ostopäätöstä.
Jokainen kuoritakki antaa jonkinlaisen suojan vettä vastaan. Kuoritakeissa puhuttaessa käytetään usein termejä, vedenkestävä ja vettähylkivä. Näillä kahdella on kuitenkin merkittävä ero.
Kuoritakkia kutsutaan vedenkestäväksi (engl. water proof) silloin kun se kestää jatkuvaa kaatosadetta. Jokaisen laatumerkin lupaukseen vedenkestävyydestä voi luottaa, vaikka ulkoiluvaateteollisuudessa ei ole yhteisesti sovittuja laatustandardeja. Tekstiilien vedenkestävyydestä puhuttaessa käytetään yleensä ns. vesipilariarvoa. Vesipilariarvo kertoo minkälaista vedenpainetta tekstiili kestää ennenkuin sen läpi pääsee vettä. 10 000 mm vesipilariarvo kestää suhteellisen kovaa sadetta, mutta ei takaa täydellistä vedenpitävyyttä kaatosateessa. Retkeilijöillle ja vaeltajille suositellaan kuoritakkeja, joissa vesipilariarvo on vähintään 20 000 mm. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että istuessa housun takamukseen kohdistuu suurempi paine kuin 20 000 mm ja monesti myös rinkka voi painaa hartioista ja vyötäröltä niin, että vesi pääsee kulkeutumaan alempiin vaatekerroksiin. Laadukkaassa vaelluskäyttöön tarkoitetussa kuoritakissa kaikki tämä on otettu huomioon.
Vettähylkivästä tekstiilistä (engl. water resistant) puhuttaessa tarkoitetaan takkeja, jotka kestävät pientä sadetta hetken aikaa. Tällaiset takit eivät ole suoranaisesti sadetakkeja vaan pelastavat pahemmalta pienen odottamattoman sadekuuron yllättäessä.
Kuoritakkien vedenpitävyys perustuu joko tekstiiliin “maalattuun” polyuretaanipinnoitteeseen tai päällyskankaaseen liimattuun laminaattikalvoon. Pinnoite hengittää huomattavasti kehnommin kuin laminaattikalvo ja sopii siten huonommin hikiliikuntaan. Pinnoitettu kuoritakki on kuitenkin edullisempi valinta, ja jos tarkoituksena ei ole rehkiä, se sopii mainiosti retkeilyyn. Sadeviitat ja muut perinteiset sadevaatteet ovat täydellinen ratkaisu leirielämään, ja kun tarkoituksena on pysyä paikallaan kovan sateen yllättäessä.
Kaikki vedenkestävät takit ovat myös tuulenpitäviä. Vettähylkivät takit voivat pitää tuulta myös suhteellisen hyvin, mutta eivät tuo suojaa myrskyn yllättäessä.
Kuoritakkien suosio perustuu niiden hengittävyyteen. Laadukkaista materiaaleista valmistettu laminaattikalvollinen kuoritakki on vedenpitävä ja hengittävä vaate, jossa on mukava liikkua. Hyvin hengittävät materiaalit mahdollistavat hien ja lämmön haihtumisen sisältä ulos, mutta estävät ulkoapäin tulevan tuulen ja veden pääsyn takin sisälle. Parhaiten kuoritakki toimii kylmällä säällä, jolloin lämpö ja kosteus pyrkii iholta tehokkaammin kylmään ja kuivaan ilmaan.
Hyvin hengittävä kuoritakki vaatii kylmillä keleillä alle laadukkaan välikerroksen tuomaan lämpöä ja siirtämään kosteutta ulompiin vaatekerroksiin.
Retkeily- ja vaellustakkia metsästäessä voi myös törmätä softshell- ja hybriditakkeihin.
Softshell -materiaali on yleiskäsitys erilaisista ohuista useampaan kerrokseen kudotuista ja joustavista keinokuitukankaista. Softshell on elastinen ja hengittävä materiaali, joka pitää myös hieman vettä ja tuulta. Softshell takki sopii parhaiten aktiviteetteihin, joissa on suurempi todennäköisyys kastua hiestä kuin sateesta, mutta toimii myös viileämpänä ratkaisuna vaelluksille kun sääkartat lupaavat kylmempää, mutta suhteellisen kuivaa säätä.
Hybriditakit ovat erilaisia monitoimitakkeja, joihin on pyritty strategisesti yhdistämään eri materiaaleja. Esimerkiksi taivealueet on voitu tehdä softshellistä ja sateelle alttiisiin paikkoihin on lisätty vedenkestävä kalvo. Hybriditakeissa on usein myös keinokuitueristettä tuomassa lisälämpöä.
Kuten jo aiemmin on mainittu laminaattikalvossa on yleensä parempi hengittävyys, vedenpitävyys ja käyttökestävyys, mutta korkeampi hinta. Pinnoitettu kuoritakki on toki myös toimiva sadevaate vaelluksille, ja on sekä edullisempi, mutta monesti myös kevyempi.
Kuoritakkien kangasrakenne on yleensä monikerroksinen, jossa vedenkestävä, mutta herkkä kalvo on sijoitettu ulomman pintakankaan ja sisemmän vuorikerroksen väliin suojaan hankaukselta ja kulutukselta.
Kuorivaatteissa käytetään pääosin kolmea erilaista, 2-kerroksista, 2.5-kerroksista ja 3-kerroksista tekniikkaa.
2-kerroksinen kuori sopii kaupunkiin ja pienille retkille. 2-kerroksisessakuoressa pintakangas ja kalvo on liitetty yhteen, jolloin ne muodostavat yhtenäisen kankaan. Vuorikangas on yleensä verkko tai jokin muu kangas, joka suojaa kalvoa hankaukselta.
2.5-kerroksisessa kalvossa pintakankaan sisäpuolelle on tehty vedenpitävä pinnoite. Siten yksi kangas pitää sisällään kaksikerrosta. Puolikkaan kerroksen muodostaa sisäpuolelle tehdyn pinnoitteen päälle suihkutettu suojaava pinta. Tätä tekniikkaa käyttämällä kuoritakista on saatu erittäin kevyt vaate, joka sopii grammoja laskeskelevan liikkujan pakkauksiin. 2.5-kerroksinen kuori ei kuitenkaan ole yhtä hengittävä ja kestävä kuin 3-kerroksinen kuori
3-kerroksisessa kuoressa pintakangas, laminaattikalvo ja vuorikerros on yhdistetty toisiinsa muodostaen suojaavan ja kestävän kokonaisuuden. 3-kerroksinen kuori kestää parhaiten kulutusta, suojaa parhaiten kaikissa sääoloissa, hengittää parhaiten ja sopii sen takia kaikenlaisiin aktiviteetteihin.
Kalvoteknologiat kehittyvät edelleen kaiken aikaa ja markkinoille tulee jatkuvasti uusia innovatiivisia ratkaisuja. Kehitys-, tutkimus- ja testaustyö näkyy siten myös kuorivaatteiden hinnoissa.
Jos jokin kuoritakeissa jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:
Sähköposti: info(a)treeline.fi
Puhelimella: 040 0450255
Tai Instagramissaja Facebookissa
Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.