14.04.2019

Miten aamujen valoisuus voikaan joka vuosi tuntua yhtä ihmeelliseltä ja voimauttavalta? Päivät pitenevät kevään tulon myötä vauhdilla ja samalla tahdilla sulavat ladutkin täällä Etelä-Suomessa. Takana on mahtava hiihtotalvi, johon mahtui rutkasti päälle tuhat hiihtokilometriä eri puolilla Suomea sivakoiden. Onneksi täällä etelässäkin hiihtosäät ovat suosineet ja ladut ovat olleet hyvässä kunnossa pitkän osaa talvea.

Hiihtokauden kruunaus oli maaliskuun alussa hiihdetty 90km Pirkan hiihto Niinisalosta Ylöjärvelle, jossa pääsin ensi kertaa ottamaan osaa tuohon täysmatkan mittelöintiin. Tapahtuma hiihdetään vanhoilla kotiseuduillani, ja olen koko lapsuuteni ihaillut naapuriani ja muita sisukkaita hiihtomiehiä ja -naisia, jotka vuosi toisensa perään tunnollisesti  ja tarmokkaasti valmistautuvat lopputalven Pirkan hiihtoa varten. Olen itse aiempina vuosina osallistunut puoli-Pirkkaan, jossa ladulle hypätään puolesta matkasta Hämeenkyrön lentokentältä, mutta tänä vuonna halusin ottaa kokonaisen Pirkan talven päätavoitteeksi ja katsoa, mihin tämän talven ja aiempien vuosien hiihdot ja valmistelut kantavat.


Posket on hyvä suojata -30C hiihtolenkillä © Samuli Tiainen
 
Pirkan hiihto sujui osaltani odotuksia paremmin ja alitin aikatavoitteeni reiluin marginaalein. Moni asia vaikuttaa hiihdon onnistumiseen ja onnekseni tuolle päivälle palaset loksahtelivat paikoilleen; kroppa oli iskussa, keli oli hyvä, hiihtoidoli-naapurini huoltamat sukset toimivat loistavasti, Noshtin energiageelit, -patukat ja urheilujuoma maistuivat ja pitivät energiat yllä koko matkan ja kannustusjoukot toivat lisäbuustia ladun varrella. Oli mahtavaa saada puskea kovaa koko 90 kilometrin matka ja huomata, mihin kunto tällä hetkellä riittää.

 


Joensuun laduilla © Samuli Tiainen
 
Tuntuu suorastaan ihmeeltä, että lumien ja latujen sulamisen myötä myös polvikipuni tuntuvat kaikonneen. Vielä alkuvuodesta polveni otti takapakkia toipumisessa ja annoin sille suosiolla lepoa juoksusta. Pirkan hiihdon jälkeen olen taas pystynyt palaamaan juoksu-urille ja kuinka mahtavaa se onkaan! Kivuton juoksu monen kuukauden tauon jälkeen tuntuu niin hyvältä ja vielä toisinaan juoksubaanalla ihmettelen, onko tämä tosiaan totta. Onko polveni tosiaan taas mukana menossa terveenä ja vahvana kun syksyn ja talven kuukausina jo epäilin, pystynkö ollenkaan tänä vuonna juoksemaan ja onko minusta sittenkään pitkän matkan juoksijaksi.Hiihtoretki Luostolla © Samuli Tiainen
 
On mahdotonta osoittaa jotain tiettyä harjoitetta, kikkaa tai tekijää, joka olisi ollut se käänteentekevä tekijä polven parantumisessa. Kuluneiden kuukausien aikana olen kokeillut vaikka mitä, mutta mitään mullistavaa asiaa en osaa nostaa esiin. Uskon polven kipeytymisen alkujaan olleen ylirasitusta kesän kovien kisojen ja suoritusten jälkeen ja muutaman kuukauden levon olleen yksi tärkeä elementti vaivan paranemisessa. Varmasti vahvistavat harjoitteet, kehonhuolto, hieronta, terveellinen ruokavalio ja muut tukevat lajit ovat olleet tärkeitä tukevia tekijöitä ja yhdessä levon kanssa ne ovat mahdollistaneet kuntoutumisen. Monien hyvien tapojen ja käytäntöjen omaksuminen (olivat ne sitten vaikuttaneet polven paranemiseen tai eivät) varmasti auttaa terveenä ja vahvana urheilijana pysymiseen tulevaisuudessa.Kiipeilytreeniä Joensuun kiipeilykeskus Otteella © Samuli Tiainen
 
Viime vuoden lopulla pääsin mukaan Bodom Trailin ja Nuuksion maratonin perustaman uuden polkujuoksujoukkueen Team Nouxin riveihin. Tiimin tarkoitus on nostaa suomalaisen polkujuoksun kilpailullista tasoa auttamalla tiimin urheilijoita eteenpäin juoksu-uralla ja jakaa tietoa tuloksekkaasta polkujuoksutreenauksesta. Sen myötä olen itse oppinut paljon urheilun ja polkujuoksun eri osa-alueista ja saanut ammattitaitoisten valmentajien tukea treenaukseeni. Tiimin kanssa lähden toukokuussa kisaamaan Bodom Trailille ja Karhunkierrokselle ja syksyllä Nuuksion maratonille sekä Vaarojen maratonille. Kevään kilpailut tulevat jo varsin pian ja polven tilanteen takia olen siirtänyt tavoitteellisemman katseen syksyn kisojen suuntaan.Ensimmäinen MK-mäkitreeni polvivaivojen jälkeen Malminkartanolla © Samuli Tiainen
 
Kilpailuiden osalta keskityn tänä vuonna Suomen Buff Trail Tourin osakilpailuihin. Ulkomaille on suunnitelmissa suunnata treenileireille hakemaan haastetta Keski-Euroopasta kesäkuun roadtripiltä ja Norjan vuorilta loppukesästä. Haluan rauhoittaa kesän treenaukseen ja omiin projekteihin sekä rakentaa hyvän ja vahvan pohjan syksyn kilpailujakin ajatellen. Pitkät kisat vaativat pitkää palautumista, mikä luo omat haasteensa treenauksen, valmistautumisen ja palautumisen suunnitteluun. Nyt haluan myös nauttia itse treenauksesta ja sen tuomista mahdollisuuksista ja seikkailuista. Kaikista onnellisin olen, että pääsen taas takaisin rakkaan lajin pariin, sillä juoksun ja luonnossa liikkumisen riemu on itselleni kaikkein tärkeintä.

 


Hymy herkässä viime kesän Hetta-Pallaksella © Aapo Laiho

Poluilla nähdään!
 
-Julia

Koodilla "Julia15" saat Salomonin juoksuliiveistä huhtikuun loppuun asti -15% alennuksen.
 
P.S. Joko seuraat seikkailujani Instagramissa (@juuliskan) ja Facebookissa Ultraelämää-sivujen kautta?


Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.


Myös Ultraelämää

Kisaraportti Hetta-Pallas 66km
Kisaraportti Hetta-Pallas 66km

14.07.2021

Vuonna 2018 juoksin ensimmäisen 55km ultrakisani Pallaksesta Hettaan. Tuolloin minulla oli juoksuliivissä mukana omatekemää urheilujuomaa, itse kuivaamiani banaaneja ja itse leivottuja kaurapatukoita. Kisa oli huikea kokemus ja sen myötä palo lajia kohtaan vain kasvoi. Tämän onnistuneen kisamuiston siivittämänä lähdin innolla juoksemaa samaista reittejä, tosin tällä kertaa toiseen suuntaan ja reilut kymmenen kilometriä pidempänä reittinä.
Lue lisää
Huhhellettä! Miten treenata kuumassa?
Huhhellettä! Miten treenata kuumassa?

04.07.2021

Helteiset säät pyyhkivät parhaimmillaan Suomen yli aina pohjoisinta Lappia myöten. Helle tuo haasteita urheilijalle, mutta oikeilla nikseille oloaan voi helpottaa kuumimpinakin kesäpäivinä. Kovilla helteillä on tärkeää ottaa huomioon kuumien olosuhteiden tuoma lisäkuormitus keholle ja tarvittaessa muokata treenisuunnitelmaa.
Lue lisää
Karhunkierros 55km; Via Dolorosa
Karhunkierros 55km; Via Dolorosa

01.06.2021

Tämän vuoden kisakausi starttasi NUTS Karhunkierroksen 55km kisassa. Pääsimme Team Nouxin porukalla fiilistelemään polkujuoksutapahtuman tunnelmaa taas pitkän tauon jälkeen. Olipa kyllä mahtava kisareissu! 
Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme

Liity mukaan seikkailuihin ja saat loppuvuoden tilauksistasi -10% alennuksen