0

Ostoskorisi on tyhjä

23.04.2023 3 min lukuaika

Kevät kolkuttelee ovella ja sulavat tiet ja polut kutsuvat juoksijoita luokseen. Suomessakin jo useampi polkujuoksutapahtuma pamahtaa käyntiin toukokuun aikana. Monet polkujuoksijat ovat suuntaamassa Kuusamon vaaroille NUTS Karhunkierroksen karkeloihin toukokuun lopulla, mutta varustevalinnat voivat olla toukokuun vaihtelevissa sää- ja kelioloissa haastava paikka. Tässä tekstissä valotan joitain omia vinkkejäni matkaan lähtijöille.

Kuinka valmistautua ensimäiseen ultrajuoksuun

Olen itse juossut NUTS Karhunkierroksella 55km kahdesti. Molemmilla kerroilla polut ovat olleet jo sulat mutta tarinoita nivusiin yltävästä hangestakin olen kuullut. Karhunkierroksen sääoloja saadaan siis usein jännittää aivan viimeisille päiville saakka. Viimeiset varustespeksaukset kannattaakin tehdä vasta kisaviikolla ja ottaa varalta mukaan vaihtoehtoja myös viime hetken kelimuutosten varalta. 

KENGÄT 

Tärkein varuste juoksijalle ovat hyvät kengät. Mikäli polut ovat edelleen lumiset ja jäiset, kannattaa nastojen tai voimakkaan kuvion omaavia kenkiä harkita varusteeksi. Kuitenkin on tärkeä muistaa, että nastakengät ovat usein jaloille varsin kovat juosta, joten erityisesti pitkien matkojen juoksijoille kova iskutus voi koitua haasteeksi. Tärkeää on, että kengät on ehtinyt ajaa sisään, eikä lähde kokeilemaan uusia tossuja tapahtumassa. Omiin luottokenkiin voi myös itse ruuvata yksittäisiä nastoja, mutta nämäkin täytyy testata hyvin ennalta, sillä väärässä kohdassa nasta voi painaa ikävästi jalkapohjaan. Mikäli keli tai reitti on kovin märkä, kannattaa kengän pohjakuvion olla suuri, jotta pito on mahdollisimman hyvä. Kuivalla kelillä matalammalla kuviolla pärjää helpohkolla polulla, jota Karhunkierros pääosin on.

Lue tästä kuinka valita sopivat juoksukengät

Katso kaikki juoksukengät tästä

SUKAT

Hyvät sukat ovat hyvien kenkien paras kaveri. Sukat on yhtä lailla tärkeä ajaa sisään, jotteivat ne hierrä tai aiheuta muita kurjia vaivoja. Jos tiedät, että varpaasi hankaavat helposti, kannattaa kokeilla varvassukkia. Mikäli keli on kylmä ja mutainen, ovat pitkävartiset sukat hyvä valinta, jottei mutaa pääse sukan sisään tai nilkat kylmety - tämä voi altistaa akillesjänteen vaurioille.

Katso kaikki juoksusukat tästä

JUOKSULIIVI

Juoksuliivissä kannat mukanasi kaiken tarvittavan huoltopisteiden välillä. Juoksuliivissa juomat saa kätevästi kannettua mukana, joko eteen asettuvilla lötköpulloilla tai selkään laitettavalla juomarakolla. On makukysymys, kumpi itselle sopii paremmin. Omasta mielestä lötköpullot on helpompi täyttää kisan aikana kuin selässä kulkevaa syvälle pakattua juomarakkoa. Juoksuliiviin saa myös energiat kätevästi käsien ulottuville, sadevaatteet selän puolelle sekä ea-pakkauksen, tapahtumanjärjestäjän listaamat pakolliset varusteet ja puhelimen matkaan mukaan. Monissa repuissa on pilli jo sisäänrakennettuna varusteena. Juoksuliivin on tärkeä olla riittävän napakka, ettei se pääse juostessa hölskymään. Ylös-alas pomppiva liivi hiertää kurjasti ja tekee juoksusta raskasta. Ennen tapahtumaa kannattaa tehdä pitkä testilenkki kisavarusteilla palautella repulla, jotta liiviin saa hyvin tuntumaa ja vielä ehtii muokata varustevalintoja, jos joku kohta painaa tai hiertää.

Katso kaikki juoksureput ja juomaliivit tästä

Katso alta video juomaliivin pakkaamisesta

Juomaliivin pakkaaminen Karhunkierrokselle

 

VAATTEET

Vaatetus riippuu tietysti kelistä. Toukokuussa voi olla jo sortsikeli tai sitten tulee vaakatasossa räntää ja pitkät gore-tex-trikoot ovat paras valinta. Mikäli aikoo juosta pitkää matkaa, kannattaa huomioida, että keli ja lämpötila voi juoksun aikana vaihtua ja väsyneenä ja märkänä lämmöntuotanto on heikompaa. Varavaatetta kannattaa siis olla mukana ja mikäli jätät drop-bagin kilpailuun, kannattaa sinne laittaa vähän extrakerroksia varuiksi. Pipo/panta, buff-huivi ja hanskat kannattaa myös viileillä kelillä napata mukaan. Muista huomioida mahdolliset hiertymät jo ennalta ja teipata tai voidella vaseliinilla vaaran paikat jo ennen kuin haavauma on ehtinyt muodostua.

Katso kaikki juoksuvaatteet tästä

SAUVAT

Mikäli kuljet pitkää matkaa ja/tai olet tottunut käyttämään sauvoja, kannattaa ne ottaa mukaan. Kovassa juoksussa niitä ei tarvitse mutta mikäli vauhti on verkkaisempi, saa niistä mukavasti tukea ja tempoa. Huomioi, että suurin osa mäistä painottuu Rukan läheisyyteen, eli suurilta osin reitti on varsin tasainen.

Katso kaikki juoksusauvat tästä

Polkujuoksuvaatteet Nuts karhunkierrokselle 

MAALIIN

Maaliin kannattaa pakata puhtaat vaatteet ja pyyhe, jotta heti juoksun jälkeen pääsee vaihtamaan kuivaa ja lämmintä ylle. Myös evästä kannattaa sujauttaa maalikassiin. Evään kannattaa olla helposti syötävää ja imeytyvää, sillä kovan suorituksen jälkeen voi olla hankala saa ruokaa alas.

Katso kaikki urheiluravinteet tankkaamiseen ja kilpailusta palautumiseen tästä.

Nautinnollisia juoksukilometrejä kaikille! 
-Julia

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.