30.11.2020 10 min lukuaika
Olen kuullut näitä lauseita eri muodoissa elämäni aikana monta kertaa. Ei siis ole kyse siitä, ettenkö olisi tiennyt, että tekemisen määrä ei ole suoraan verrannollinen saavutettuihin tuloksiin. Mutta minun on myönnettävä, etten oikeasti ollut sisäistänyt niiden merkitystä henkilökohtaisella tasolla ennen tämän vuoden ylikuormituskuoppaa. Ajattelin voivani itse päättää, mikä määrä lepoa minulle milloinkin riittää ja mihin tietyllä tekemisellä pystyn. Vasta nyt kun olen löytänyt itseni kuopan pohjalta huipun sijaan, ymmärrän, mitä lepäämisen taito todella merkitsee.
© Samuli Tiainen
Tästä vuodesta piti tulla mieletön. Minun piti olla alkuvuosi Norjan vuorilla ja treenata itseni upeaan kuntoon kisakautta varten. Tarkoitus oli juosta kesällä useita skyrace-kilpailuja ympäri Eurooppaa ja tavoitteet olivat korkealla. Katseeni oli asetettu haastaviin vuorikisoihin ja olin täynnä tarmoa ottamaan uuden askeleen urheilijan polullani. Vuosi 2020 ei ole ollut juuri lainkaan sitä, mitä odotin, mutta valtavan opettavainen ja todellinen henkilökohtaisen kasvun paikka se on ollut.
Pääsin aloittamaan vuoden suunnitelmieni mukaan Norjassa ja nautin ajastani vuorten ympäröimänä sata lasissa. Treenasin 20-30 tuntia viikossa, ja samalla mahdutin viikkooni vaihto-opintoihini kuuluvan sairaalaharjoittelun (6-8 h joka arkipäivä) ja norjan kielen opinnot (3 h 2krt viikossa + opinnot omalla ajalla). Siinä hetkessä ajattelin, että tekemiseni oli balanssissa. Söin hyvin, nukuin varsin hyvin ja ehdin myös kotoilla, puuhailla muita juttuja ja viettää aikaa ystävien ja kämppisten kanssa. Olin kuitenkin maaliskuun puoleen väliin mennessä ollut neljä kertaa oikein kunnolla flunssan kourissa, ja yksi polvivammakin mahtui tuolle ajanjaksolle.
© Samuli Tiainen
Loppukeväästä Suomeen palattuani aloitin ensimmäisen kokopäivätyön sairaalassa. Tunsin uuden työn tuoman henkisen ja fyysisen kuorman kehossani ja mielessäni. Ensimmäistä kertaa ymmärsin, miten työssäkäyvät ihmiset voivat toisinaan olla niin rikki työpäivän jälkeen. Välillä kotiin tullessa olin niin väsynyt, että itketti. En joinain päivinä edes jaksanut ajatella ruoanlaittoa, vaikka yleensä ruokien suunnittelu ja valmistus on lempipuuhaani. Pandemian vuoksi töiden ohella ei juuri muuta pystynyt harrastamaan kuin juoksua, joten juoksumäärät nousivat aika vauhdilla. Kisojen peruuntuessa keksin alkukesästä omia juoksuvaelluksia ja muita normaalia isompia seikkailuja, joiden jälkeen en malttanut levätä riittävästi ennen seuraavaan treeniviikkoon tai seikkailuun starttaamista. Nilkkavaivat alkoivat nakertaa tekemistäni ja pakottivat pitämään ennalta suunnittelemattomia taukoja treeniin. Loppukeväästä tuli yhtä lailla treenin puolesta rikkonaisempi kuin oli ollut toiveissa.
Lähdin heinäkuussa lomalle Norjan vuorille puoleksitoista kuukaudeksi kisailemaan, treenaamaan ja seikkailemaan. Meillä oli paljon aikaa käytettävissämme (vaikka sekin aika hujahti yhdessä hetkessä!), joten maltoimme pitää lepopäiviä ja pitäydyimme varsin hyvin ennalta laaditussa treenisuunnitelmassa. Söimme hyvin, nukuimme hyvin ja treenasimme aika paljon mutta kuitenkin kohtuudella. Mutta silti lähes joka kerta vuoria noustessani mieltäni kaiversi ajatus, että tämä tuntuu edelleen yhtä raskaalta kuin alkumatkasta, eivätkä nousut ole käyneet yhtään helpommiksi treenin myötä. Painoin asian mielestäni uskotellen, että olin vain niin kovassa seurassa, että oma kuntoni tuntui heikommalta. Ajattelin, että kotiin päästyäni sitten huomaisin, kuinka teräksisessä kuosissa jalkani olisivat!
Niin tuli kotiin paluun aika ja Pyhän puolikas ja Nuuksion maraton. Olin juossut molemmat kisat viime vuonna ja aiempien suoritusten sekä tämän vuoden treenimäärien perusteella olin asettanut itselleni jonkinlaiset tavoitteet, joihin ajattelin pystyväni varsin helposti. Toki tiedostin, että polkujuoksukisoissa olosuhteiden vaikutus aikaan ja suoritukseen on suuri ja otinkin nämä asiat huomioon arvioissani. Ja vaikka erityisesti Pyhällä juoksufiilis oli hyvä (Nuuksiossa ei ehkä niinkään pahoinvoinnin vuoksi), jäivät suoritukset aika kauaksi siitä, mitä olisin toivonut ja odottanut itseltäni. Tuntui, että tamppasin vähän paikallani, vaikka olin laittanut niin paljon aikaa, energiaa ja panostusta treeniin, ravintoon ja palautumiseen.
Sain kuitenkin vain lisäbuustia näistä ei-niin-nappiin-menneistä kisoista ja päätin hakea vähän vauhtia koipiin tasaisemmalta alustalta. Kolme viikkoa Nuuksion jälkeen juostiin Helsingissä tasaisen 10 km kisa ja ajattelin, että sieltä saisi juostua hyvät pohjat maantiekympille. Kisaa edeltävänä viikonloppuna alkoi vasen jalkapohjani kummasti kipuilla. Lenkin jälkeen kantapään tyvi sisäsyrjästä holvikaaren puolelta oli ihan kosketusarka. Kyseessä oli selvästi plantaarinen faskiopatia eli jalkapohjan lihaskalvon kiinnityskohdan tulehdus/ärsytystila. Aloin jumpata jalkapohjaa ja opettelin teippaamistekniikan, jolla saisin tuettua jalkaa sen verran, että pystyisin juoksemaan valmistavat treenit kymppiä varten. Samalla viikolla kuvioihin astuivat myös univaikeudet. Nukuin aivan surkeasti; illalla en saanut unta, nukuin katkonaisesti, näin levottomia unia ja aamulla heräsin aikaisin ennen kellon soittoa silmät ristissä. Syytin uniongelmista Helsingin hälyisyyttä ja huonoa vuodetta. Yritin ottaa päiväunia, mutta en saanut rauhoituttua nukkumaan. Aloin olla helposti ärsyyntyvä ja kiukkuinen. Herättävät juoksutreenit tuntuivat raskailta ja sykkeet alkoivat nousta samaa tahtia kuin vauhdit tippua. Aloin aavistella pahaa lauantain kisasta. Kävin hieronnassa, annoin keholle kylmähoitoa, yritin rauhoittaa elämääni ja itseäni, söin hyvin ja psyykkasin itseäni kisaan. “Tämä oli varmasti vain kisajännitystä ja tahmeutta ennen suoritusta. Kisassa sitten kulkee lujaa.”
Toisin kuitenkin kävi. Nukuin kisaa edeltävänkin yön huonosti. Alkulämpässä jalat tuntuivat raskailta. Yritin pysyä positiivisena, sillä jos jo ennen starttiviivalle lähtöä on heittänyt kirveen kaivoon, voi aika varmasti sanoa hyvästit hyvälle kisasuoritukselle. Lähtölaukauksesta lähdin juoksemaan suunniteltua kisavauhtia mutta jo yhden kilometrin jälkeen aloin hyytyä. Jalat tuntuivat lyijyltä, sydän hakkasi maksimilla, keuhkot huusivat hallelujaa ja silti vauhti vain hidastui. Neljän kilometrin jälkeen lopetin kellon katsomisen kokonaan, sillä tavoiteltua vauhtia en nyt millään saanut pidettyä. Keskeyttäminen ja koko homman mielekkyys kävivät mielessä mutta en halunnut luovuttaa. Olin niin pettynyt. Toki kisasuoritus itsessään oli suuri pettymys mutta itse kilpailu ei ollut niinkään merkityksellinen. Ennemminkin olin pettynyt ja hieman kauhuissani tajutessani, kuinka syvällä ylikuormituksen kuopassa olin.
Kisan jälkeen puhalsin pelin poikki. Tyhjensin koko treenisuunnitelmani ja muutkin aikatauluni tulevalle viikolle ja päätin ottaa nyt tilanteesta kiinni. Miten ihmeessä olin joutunut tähän pisteeseen, vaikka olin nimenomaan tämän vuoden aikana pyrkinyt optimoimaan lepoa, ravintoa ja treeniä, ja korona oli supistanut suurimman osan muista aktiviteeteista jo puolestani.
Tuo epäonnistunut 10 km kisa sai silmäni avautumaan. Tajusin, että elämäni oli epätasapainossa, ja että se oli ollut sitä jo pitkään. Kävin läpi menneen kauden treeniviikkoja, vammoja, flunssia, onnistumisia, epäonnistumisia ja niihin johtaneita tekijöitä. Huomasin yllä olevaan tekstiin kursorilla kirjoittamani selkeät ylikuormitukseen ja alipalautumiseen viittaavat oireet. Näin jälkikäteen ne ovat selkeitä mutta siinä hetkessä pystyin selittämään ne kaikki itselleni muiden tekijöiden aiheuttamina. Halu tehdä, mennä, treenata ja pysyä suunnitelmissa oli niin vahva, etten pystynyt tarkastelemaan tekemistäni enkä edes tuntemuksiani järkevästi.
Ennen kamelin selän katkeamista jollain kierolla tavalla ajattelin, että valmentajani laatima treenisuunnitelma tai muut omat suunnitelmani olivat varma tie onnistumiseen. Jos vain pysyin suunnitelmassa, olisi tulosten saavuttaminen ja tavoitteissa onnistuminen väistämätöntä. Ajattelin myös, että mitä enemmän pystyin treenaamaan, sitä parempi. Nythän tuo kuulostaa ihan hullulta mutta nuo ajatukset olivat juurtunut mieleeni ja vaikuttivat tekemiseeni ja päätöksiini vahvasti. Kyse ei ollut siitä, ettenkö olisi ajatellut levon olevan tärkeää. Ongelma oli se, että ajattelin voivani määritellä, mikä lepo on riittävää ja missä ajassa palaudun. Jos lepopäivän jälkeen askel edelleen painoi, en ikinä jättänyt treeniä kesken ja todennut, ettei kroppa vielä ole tarpeeksi palautunut. Purin hammasta yhteen ja tein treenin, tuntui se hyvältä tai ei. Sinnikkyys ja periksiantamattomuus ovat kyllä tärkeitä ominaisuuksia urheilussa mutta rajansa kaikella. En kuunnellut kehoani vaan noudatin ennalta tehtyä suunnitelmaa kunnes jokin vamma tai muu tekijä oikeasti esti sen. En tehnyt tätä tietoisesti. Halusin vain niin paljon yltää tavoitteisiini, etten suostunut tai edes osannut kuunnella, sitä miltä kehossa oikeasti tuntui. En nähnyt metsää puilta, enkä osannut olla rehellinen omien tuntemusten edessä vaan pistin ne normaalin fiilisten vaihtelun piikkiin. Ja tottakai välillä tulee päiviä kun askel painaa mutta entä jos se alkaa olemaan päivittäin tai viikottain toistuva trendi.
© Samuli Tiainen
Team Nouxin valmentaja Sami kysyi minulta tiimipalaverissa, että mitä aion tehdä toisin, ettei vastaava ylikuormittuminen enää toistu. Tämä onkin avainasia koko ylikuormitusprosessista palautumisessa. Nyt olisi jo suorastaan tyhmää levätä takaisin treenikuntoon ja aloittaa koko rumba alusta toivoen kestävänsä samoilla toimintatavoilla pidemmälle. Olen viettänyt paljon aikaa mieleni syövereissä lähiakoina ja järjestäyt uusiksi ajatusteni, rutiinieni ja koko elämäni perustoja. Alle olen nyt koonnut joitain asioita, joiden avulla uskon nousevani takaisin vahvempana ja terveempänä urheilijana ja eheämpänä ihmisenä. Aika näyttää, miten ne tulevat todellisuudessa pitkässä juoksussa toimimaan. Näiden omien kokemusten ja ajatusten jakaminen ei ole helppoa; enhän olisi ikinä toivonut päätyväni tähän pisteeseen. Toivon kuitenkin omalla varoittavalla esimerkilläni pystyväni auttamaan myös teitä joko ylikuormituksesta toipumisessa, sen välttämisessä tai yleensä elämän tasapainon löytämisessä.
Kulunut vuosi on kokonaisuudessaan ollut raskas mutta opettavainen. Uskon, että olen sitä ihmistyyppiä, että minun oli ensin itse tunnettava nahoissani, miltä tuntuu juosta päin seinää ennen kuin uskoo sen olevan todellinen myös minulle. Jos keholle ei anna sen tarvitsemaa lepoa, se ottaa sen kyllä itse. Vaikka väkisin. Eräs ystäväni sanoi kerran hyvin, että levon määrä on vakio; joko sen voi ottaa säännöllisesti pieninä annoksina tai sitten kerralla koko paketin. Olen viime aikoina kokenut monta oivaltavaa ahaa-elämystä, eikä yksikään ole ollut sellainen, jota en joskus aiemmin olisi kuullut. En vain ollut ymmärtänyt tai ehkä myöskään halunnut ymmärtää niiden merkitystä omalla kohdallani. Olin jumiutunut vanhoihin toimintatapoihini, enkä malttanut tai uskaltanut päästää niistä irti. Olen nyt pohtinut paljon tapojani, tottumuksiani ja tekemisiäni ja kriittisesti uudelleen arvioinut, mitkä asiat todella ovat minulle tärkeitä ja mitä tahdon elämässäni saavuttaa. Olen pohtinut, miten pystyn jatkossa rakentamaan elämäni ja arkeni, jossa yhdistyy tavoitteellinen urheilu ja opiskelu ja pian työelämä kestävällä ja tasapainoisella tavalla. Jos elämässä on paljon kuormittavia tekijöitä ja asioita, jotka vaativat kovaa ponnistelua henkisesti tai fyysisesti, on niiden vastapainoksi muun elämän oltava oikeasti palauttavaa. Pointti ei ole se, että nyt olisin laatinut itselleni uudet tiukat säännöt, raamit ja toimintatavat, joiden avulla pystyisin maksimoimaan aikani, energiani ja potentiaalini ollakseni entistä tehokkaampi. Sitä vastoin olen miettinyt, mitkä asiat aidosti tuovat minulla iloa ja merkitystä elämään. Tuleva vuosi tulee olemaan elämän tasapainon kanssa haasteellinen kun edessä ovat urheilullisten tavoitteiden lisäksi opintojen loppusuora ja työelämään hyppääminen. Muutos ei tapahdu hetkessä ja matkaa on vielä pitkälti edessä mutta nyt aidosti koen olevani oikealla polulla.
Lopuksi haluan kiittää kaikkia ihania ystäviäni, perhettäni, Team Nouxia ja erityisesti poikaystävääni Samulia ja valmentajaani Anttia. Olette olleet tukenani kaikissa kuluneen vuoden vaiheissa ja se on ollut sanoinkuvaamattoman tärkeää. Viisaat sananne ovat antaneet minulle voimia vaikeinakin hetkinä ja vieneet minua eteenpäin. Toivottavasti osaan vastaisuudessa elää enemmän niiden mukaisesti. On onni saada kasvaa ihmisenä teidän kanssanne ja pystyä jakamaan elämän huiput ja laaksojen pohjat yhdessä. Tärkeintä ei ole määränpää vaan matka ja teidän kanssanne haluan sitä kulkea.
Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.