0

Ostoskorisi on tyhjä

11.04.2020 6 min lukuaika

Hyvä tapa viikonloppureissuille tai uusille alueille lähtiessä on pakata reppuun tietyt varusteet joilla pystyy selättämään suurimman osan ongelmista mitä retkellä voi tapahtua. Samat varusteet toimivat erinomaisesti myös päiväreissuilla.

Klassikko kirja Moutaineering: The Freedom of the HiIlls, nosti jo 70-luvulla esille listan 10 tarpeellisesta varusteesta mitkä aina tulisi kantaa retkellä mukana, ja vähän on muuttunut asiat tuosta ajasta perus periaatteiltaan. Laitteet ovat nykyaikaistuneet, mutta esimerkiksi kompassista on paljon hyötyä silloin kun älykello tai gps-laite sammuu akkujen loppuessa.

Vuosien aikana lista on tietysti mukautunut nykyaikaan sopivaksi, mutta lähtökohdiltaan se on yhtäläinen tuon perinteisen listan kanssa. Tässä on meidän vuoden 2020 versio tästä listasta: 

Retkeilijän 10 tarpeellisinta varustetta

  1. Suunnistaminen: kartta, kompassi, korkeusmittari, GPS-laite, satelliittilähetin, satelliittipuhelin
  2. Suoja auringolta: aurinkolasit, auringolta suojaavat vaatteet ja aurinkorasva
  3. Varavaatteet: lämmin takki, vaihtosukat
  4. Otsalamppu: ylimääräiset patterit mukaan
  5. Ensiapu: mukaanluettuna jalkojenhoitotuotteet ja hyönteiskarkoitteet ja punkkipihdit
  6. Tulenteko: tulitikut, sytkäri, keitin
  7. Puukko
  8. Ruoka
  9. Vesi
  10. Majoite/hätäsuoja: hätä bivypussi minimissään

Varusteita on hyvä mukailla reissun pituuden ja vaativuuden mukaan, mutta jossain määrin tämä varusterunko kannattaisi olla mukana. Kannattaa huomioida varsinkin se kuinka helposti apua on saatavilla ja miten avun tavoittaa jos käy vahinko. Varsinkaan kelin muutos ei ole itsestä kiinni ja aina se ei ole ennakoitavissakaan.

 

SUUNNISTAMINEN

Nykyaikaisiin navigointivarusteisiin kuuluu viisi tarpeellista varustetta erilaisia reissuja varten: kartta, kompassi, korkeusmittarikello, GPS-laite ja henkilökohtainen paikannuslaite (PLB).

  • Kartta: Topografisen kartan tulee olla mukana kaikilla reissuilla, joihin liittyy muu kuin lyhyt polku jossa on lähes mahdotonta eksyä tai sellainen reitti minkä olet jo valmiiksi kävellyt useita kertoja. Osta Karttoja
  • Kompassi: Kompassi yhdistettynä kartanlukutustaitoon on elintärkeä työkalu, jos pääset eksymään tai gps-laite lakkaa toimimasta. Moniin älypuhelimiin, GPS-laitteisiin ja kelloihin sisältyy elektronisia kompasseja, mutta on viisasta kantaa myös tavallinen levykompassi, koska se ei paina juuri mitään, eikä se ole riippuvainen virtalähteistä. Osta Kompassi
  • GPS-laite: GPS-laitteen avulla voit tarkistaa sijaintisi tarkasti digitaalisella kartalla. Erityisesti maastoon suunnitellut gps-laitteet rakennetaan usein kestäviksi ja keveiksi kantaa. Toinen suosittu vaihtoehto on käyttää älypuhelinta GPS-sovelluksen kanssa, mutta ota huomioon, että useimmat puhelimet ovat herkempiä, joten sinun on todennäköisesti suojattava niitä kosteudelta ja pidettävä ne lämpimänä. GPS-laitteiden kanssa kannattaa mukana olla aina varavirtalähde tai vaihtoparistot. Virtaa kuluu yllättävän paljon, varsinkin viileällä kelillä.
  • Altimeter, eli mittari millä näet korkeuden: Kätevä laite varsinkin jos suunnittelet reissua Ruotsin ja Norjan vuorille. Altimeter tai rannetietokone käyttää ilmanpainetta ja / tai GPS-tietoja yhdessä ja ilmoittaa kätevästi korkeuden vaihtelut. Kannattaa huomioida että jos jäät yöksi jonnekkin, kannattaa korkeus lukita, sillä ilmanpaineen vaihtelu vaikuttaa myös kellon korkeusmäärään.
  • Henkilökohtainen paikannuslaite (PLB) tai satelliittiviestin: Näitä vempaimia voidaan käyttää varoittamaan hätähenkilöstöä, jos tarvitaan apua takamaastoissa. Kun hätätila aktivoidaan, he määrittävät sijaintisi GPS: n avulla ja lähettävät viestin hallituksen tai kaupallisten satelliittien kautta. PLB- tai satelliittiviestin ovat hyvä back-up, jos jotain menee pieleen. Ne toimivat syrjäisissä paikoissa, joissa matkapuhelimella ei saada signaalia.

 

AURINKOSUOJA

Tammikuun lopusta aina syyskuulle kannattaa pohjoismaissa pakata mukaan aurinkolasit ja aurinkorasvaa. Varsinkin kovassa tuulessa ja pakkasella on helppo unohtaa kuinka helposti voi palaa auringossa. Talvella lumisokeus yllättää hyvin helposti jos mukana ei ole kunnollisia, sivusuojattuja aurinkolaseja.

  • Aurinkolasit: Laadukkaat aurinkolasit ovat välttämättömät ulkona, jotta saat suojattua silmiäsi mahdolliselta vahingolliselta säteilyltä. Jos suunnittelet keväisiä hiihtoreissuja tai kiipeilyä vuorilla, lumella tai jäällä, tarvitset erityisen tummia jäätikkölaseja. UV-säteet, jotka voivat polttaa ihoasi, on liitetty kaihin kehittymiseen. Jos lähdetään porukalla isommalle reissulle, mukana tulisi olla ainakin yksi pari vara-aurinkolaseja, jos joku hukkaa tai unohtaa omansa. Aurinkolaseissa kannattaa panostaa siihen että ne suodattavat vähintään UV-säteilyn, lisäksi tarpeellisia ominaisuuksia on myös polarisaatiosuoja joka filtteröi heijastuksia tehokkaasti. Myös photochromaattiset lasit ovat käteviä, sillä ne reagoivat uv-säteisiin ja tummuvat aina keliin sopiviksi. Osta Aurinkolasit
  •  Aurinkorasva: Kun vietät pitkiä aikoja ulkona, altistut auringon ultraviolettisäteille, jotka usein aiheuttavat palovammoja, ennenaikaista ihon ikääntymistä ja ihosyöpää. Aurinkovoidetta on suositeltavaa käyttää UV-altistumisen rajoittamiseksi. Kun valitset aurinkovoidetta, terveydenhuollon asiantuntijat suosittelevat valitsemaan: 
  • Auringonsuojavoide levitetään iholle noin puoli tuntia ennen ulos menoa ja sitä lisätään parin tunnin välein sekä aina uinnin ja ihon kuivaamisen jälkeen.
  • Voidetta pitää levittää runsaasti, sillä suoja perustuu osin paksuun voidekerrokseen. Kerralla tarvitaan noin 30 ml eli pari ruokalusikallista.
  • Vaalean, hyvin palamisherkän ihon suojauksessa käytettävän suojakertoimen (SPF) pitää olla vähintään 30 ja sisältää UVA-suoja. Lasten suojavoiteissa SPF:n on hyvä olla 50 tai 50+. Onnistuneessa auringon UV-säteilyltä suojauksessa iho ei rusketu. Lähde: Terveyskirjasto.fi 
  • Auringonsuojavaatteet: Vaatteet ovat tehokas tapa estää UV-säteilyä pääsemästä ihoon ilman, että tarvitset aurinkovoidetta (tarvitset silti aurinkovoidetta paljaalle iholle, kuten kasvot, kaula ja kädet). Monissa kevyissä, synteettisissä vaatteissa on UVsuojakerroin (UPF), joka osoittaa, kuinka tehokkaat vaatteet ovat UVA- ja UVB-valoa vastaan. Hattu, mieluiten sellainen, jossa on reilu lieri, on tärkeä lisävaruste aurinkosuojauksessa. Osta aurinkosuojavaatteita 

     

    VARAVAATTEET

    Kun olosuhteet muuttuvat äkisti ja huono keli vyöryy päälle, muuttuu tuuliseksi ja kylmäksi, tai mahdollisesti sattuu joku tapaturma joka estää paluun majapaikkaan. Silloin on hyvä kaivaa repusta päälle taukotakki, kuivat sukat ja vedenpitävä kerros joka samalla suojaa tuulelta tehokkaasti.

    Kun suunnittelet reissua, kannattaa tehdä riskikartoitus, mitä kaikkia haasteita saatat kohdata, ja suunnittele varavaatteiden määrä ja paksuus sen mukaan. Yleisiä vaihtoehtoja ovat kerros alusvaatteita (paidatja alushousut, lämmin hattu tai balaclava, ylimääräiset sukat, ylimääräiset käsineet ja synteettinen/untuvainen takki tai liivi. Talvi tuo retkille vielä erityisen paljon muuttujia tämän osalta.

    Kanna mielummin vähän ylimääräistä mukanasi, ja nauti reissusta sen sijaan että palelisit ja jättäisit reissun viimeiseksesi.

     

    OTSALAMPPU

    Otsalamppu on yleisin varuste mikä tulee unohdettua ja hyvin useasti sitä kaipaa. Loppukesästä pimeä tulee yllättävän aikaisin ja tarve otsalampulle korostuu. Otsavalaisia löytyy aina 50 lumenin lampuista aina tehokkaisiin 10 000 lumenin suunnistusvalaisimiin. Valaisin millä pärjää hyvin, ja tarvittaessa näkee kauemmaksi on noin 300 lumenin lamppu. Tällä lampulla käy jo lenkilläkin kohtuullisen hyvin ja sillä on helppo antaa valomerkkejä jos on eksynyt. Otsavalaisin on huomattavasti kätevämpi monessa tapauksessa kuin käsivalaisin. Saat jätettyä kädet vapaaksi ja pystyt helposti tekemään asioita. Otsalamppua varten kannattaa aina olla varaparistot mukana, tai jos sinulla on tehokas akkukäyttöinen valaisin, kannattaa huommata reppuun kevyt, pattereilla toimiva pieni otsavalaisin.

    Osta Otsalamppu

     

    ENSIAPUPAKKAUS

    Ensiavun antaminen ja tiettyjen varusteiden kuten siteiden käyttö on hyvin tarpeellista osata ennen retkille lähtöä. Haavojen puhdistus ja sidonta, nyrjähdysten tukeminen ja punkkien poisto on tärkeitä asioita osata kun liikutaan luonnossa, varsinkin pidempiä aikoja etäällä vakituisesta asutuksesta.

    Retkillä on aina hyvä kantaa mukana ensiapupakkausta. Sen sisältöön vaikuttaa hyvin paljon retken vaativuus ja kesto, mutta lyhyilläkin retkillä olisi hyvä kantaa mukana ainakin seuraavat varusteet:

    • Rakkolaastarit
    • Muutama erikokoinen liimaside
    • Harsoja
    • Teippi
    • Laastareita
    • Desinfiointiaine
    • Kipulääke
    • Kynä ja paperi
    • Suojakäsineet

    Monissa ensiapuppakkauksissa tulee mukana kompakti käyttöopas tuotteille mitä pakkaus sisältää. Pakkaus kannattaa myös päivittää aika ajoin, jotta tuotteet ovat käyttökuntoisia silloin kun tarve käytölle tulee.

    Osta ensiapupakkaus

     

    TULENTEKOVÄLINEET

    Hätätilanteessa on oltava varma tapa sytyttää ja ylläpitää nuotiota. Monille ihmisille normaali tapa on kantaa mukana sytkäriä, mutta tulitikut ovat myös sopivia, kunhan ne ovat vedenpitävästi pakattuna. Jos sää muuttuu hyvin huonoksi, myrskytulitikkuja on hyvä kantaa pieni määrä mukana. Nämä tikut palavat pitkään ja eivät sammu kovassakaan tuulessa. Myös myrskysytkärit ajavat hyvin asiansa huonolla kelillä, ja niillä saadaan tehokkaasti syttymään aavistuksen kosteakin puuaines, kunhan siitä tehdään riittävän ohuita siivuja.

    Retkille joissa ei ole puita saatavilla, kuten talvivaellukset ja avotunturit, suosittelemme keitintä kannettavaksi aina mukana.

    Osta Retkikeitin 

    Osta myrskysytyttimet ja tulukset

     

    PUUKKO

    Puukot ovat käteviä moneen; varusteiden korjaus, ruoan valmistus, ensiapu, sytyttäminen tai muihin hätätilanteisiin, mikä tekee niistä välttämättömän jokaiselle retkeilijälle.

    Puukkoja on monelaisia. Saatat kantaa puukkoa mukana vyölläsi, tai monitoimityökalussasi. Sellainen puukko on sopiva, minkä terän pituus on noin kämmenen leveys. Hyvä kahva ja sormisuoja ovat tarpeellisia. Mikäli sinulla ei ole kirvestä mukana, tulisi puukkoa pystyä hätätapauksessa lyömään toisella puulla, jotta nuotion tekeminen onnistuisi.

    Osta puukko

     

    RUOKA

    Päiväretkellä ylimääräistä ruokaa kannattaa kantaa esimerkiksi patukoiden tai geelien muodossa mukana. Päivä voi vahingossa venähtää ja kun energiavaje yllättää, ei jaksa enää ajatella niin selkeästi kuin täysissä voimin. Hyviä energianlähteitä ovat edellä mainittujen lisäksi myös pähkinät ja kuivatut hedelmät.

    Jos olet menossa pitkälle monipäiväiselle vaellukselle, kannattaa mukana kantaa vähintään 1-2 ylimääräisen päivän ruoat. Varsinkin avotunturialueella keli saattaa muuttu nopeasti ja sumuinen sää saattaa pitää sinut paikoillaan pahimmillaan useammankin päivän. Silloin on hyvä että rinkasta löytyy tarvikkeita pysähdystä varten.

    Osta retkiruoat ja urheiluravinteet

     

    VESI

    On ehdottoman tarpeellista kuljettaa mukana tarpeeksi vettä retkillä. Kun suuntaat metsään, on tärkeää että sinulla on mukana joku tapa millä saat veden keitettyä tai puhdistettua.

    Käteviä tapoja veden puhdistamiseen:

    • Veden keittäminen -Keittäminen on paras menetelmä ja se tuhoaa vedestä bakteerit, virukset ja alkueläimet (myös kystamuodot). Minuutin keittäminen riittää tappamaan suurimman osan vahingollisista eliöistä. Yli 2000 metrin (6562ft) korkeudessa, jossa veden kiehumislämpötila on matalampi, tulee vettä kiehuttaa vähintään 5 minuuttia. Veden maku, haju ja väri eivät parane/muutu. ( lähde: terveyskirjasto.fi )
    • Vedenpuhdistustabletti, joka tuhoaa nopeasti ja tehokkaasti bakteerit, virukset ja alkueläimet. Soveltuu juoma- ja hampaidenpesuveden desinfiointiin esim. matkoilla, eksoottisissa olosuhteissa. Säilyttää veden laadun jopa 6 kuukauden ajan. Biosidi.
    • Vedenpuhdistimet - Markkinoilla on useita erilaisiin menetelmiin perustuvia vedenpuhdistimia. Retkivedenpuhdistimissa käytetään yleisesti kolmea eri suodatusmenetelmää.  Perussuodatus tehdään yleensä keraamisella suodattimella. Monissa puhdistimissa on lisäksi hiilisuodatin, joka on ainoa veden makua neutralisoiva puhdistusmuoto. Keraamisen suodattimen ja hiilisuodattimen lisäksi vedenpuhdistimissa voidaan käyttää myös lasikuitusuodattimia ns. lisäsuodattimena. Vedensuodattimet, joiden mikrofiltterin reikäkoko on alle 0,2–0,4 µm poistavat vedestä bakteerit. Ne mikrofiltterit, joiden reikäkoko on alle 1 µm poistavat vedestä alkueläimet (myös kystamuodot) sekä vähentävät veden epäorgaanisia epäpuhtauksia. Viruksia torjuttaessa on parempi keittää vesi tai puhdistaa se kemiallisesti. Pienet vedenpuhdistimet painavat suunnilleen saman verran kuin nykyaikaiset kevyet retkikeittimet. ( lähde: terveyskirjasto.fi )

    Kun määrität kuinka paljon vettä kuljetat mukanasi, ota huomioon, että suurin osa ihmisistä tarvitsee noin puoli litraa vettä tunnissa kohtalaisen toiminnan aikana kohtalaisissa lämpötiloissa. Riippuen tilanteesta, saatat joutua kantamaan mukana huomattavasti enemmän vettä kuin tuon 0,5l/h määrän.

    Osta Vedenpuhdistin

    Osta Vesipullo

     

    MAJOITE/HÄTÄSUOJA

    Retkellä kannattaa aina repussa olla hätäsuoja/bivipussi, mihin voi kääriä itsensä tai kaverin jos sattuu jotain, tai esimerkiksi juoksulenkillä sade yllättää ja alkaa keho jäähtymään. Pitkillä reissuilla tulee aina kantaa mukana telttaa, vaikka tarkoitus olisikin yöpyä autiotuvilla. Saattaa olla että keli menee umpeen ja tuvalle ei pääsekkään, tai sitten tupa on niin täynnä ettei sinne mahdu, tai jostain muusta syystä siellä pysty nukkumaan.

    Osta hätäsuoja

    Osta teltta

     

    Jätä kommentti

    Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.