0

Ostoskorisi on tyhjä

03.08.2022 2 min lukuaika

Kuinka valita makuualusta vaellukselle?

Kylmyyttä eristävä ja pehmeä makuualusta takaa makeat yöunet retkillä ja vaelluksilla. Makuualustan tehtävä on pehmikkeenä toimimisen lisäksi eristää maasta hohkaavaa viileyttä. Paraskaan untuvamakuupussi ei takaa lämpöisiä yöunia jos makuualusta ei riitä eristämään kylmyyttä. Makuupussit painuvat väistämättä kasaan teltan pohjaa vasten nukkujan painon alla. Ilman telttapohjan ja makuupussin välistä eristävää ilmakerrosta maaperän kylmyys pääsee huokumaan yöllä luihin ja ytimiin. Onnistuneen yöunen takaamiseksi makuualustan valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. 

 

Erilaiset makuualustat

Makuualustat voi jakaa karkeasti kahteen eri tyyppiin, solumuovisiin ja ilmatäyteisiin makuualustoihin. Molemmilla on omat etunsa ja käyttötarkoituksensa. 

Solumuoviset makuualustat ovat yleensä kevyempiä, kulutuskestävämpiä ja nopeasti käyttövalmiita. Solumuoviset makuualustat eivät voi mennä puhki ja ovat siten luotettavampia retkikumppaneita kuin ilmatäytteiset makuualustat. Solumuoviset makuualustat ovat kuitenkin kookkaita ja hieman kömpelöitä kuljettaa mukana esimerkiksi pyörä- ja melontaretkillä.

Ilmatäyteiset makuualustat ovat erittäin mukavia ja pehmeitä nukkuma-alustoja, ne eristävät myös usein paremmin kylmyyttä kuin solumuoviset makuualustat ja ovat hyvin kompakteja ja käteviä kuljettaa mukana.

Ilmatäyteisiä alustoja löytyy markkinoilta todella laaja valikoima. Joissain ilmatäyteisissä makuualustoissa voi olla lisäeristeenä keinokuitua tai untuvaa, joka lisää käyttömukavuutta ja eristystä. Lisäeriste ja kestävämpi materiaali tuo toisaalta makuualustaan aina lisäpainoa, joten jos tarkoitus on liikkua kevyillä kantamuksilla, mukavuudesta on hieman tingittävä. 

Keveämmissä ilmatäyteisissä makuualustoissa käytetään usein ohuempia materiaaleja, jonka takia ne ovat myös herkempiä puhkeamaan. Makuualustojen paikkaaminen on kuitenkin melko helppoa siihen kehitetyillä paikkaustarvikkeilla. Kevyen ilmatäyteisen makuualustan lisäksi suosittelemme retkelle mukaan myös solumuovista alustaa, joka tuo lisää eristystä kylmemmillä keleillä ja suojaa tarvittaessa makuualustaa nuotion kekäleiltä sekä teräviltä kiviltä ja juurakoilta.

 

 

Eristävyys eli R-arvo

Makuualustan keskeinen tehtävä on eristää maasta hohkaavaa kylmää ja taata siten lämpöisät ja mukavat yöunet. Kesän lämpimillä keleillä lähes mikä tahansa makuualusta selviytyy tästä tehtävästä kohtuullisen hyvin, mutta muina vuodenaikoina retkille kannattaa ottaa mukaan paksumpi ja eristävämpi makuualusta.

Makuualustojen eristävyyttä kuvaamaan on kehitetty ns. R-arvo. Mitä suurempi R-arvo on sitä paremmin se eristää kylmyyttä.

Syksyn ja kevään retkille riittää R-arvoltaan yli 3 alusta, mutta talven kovemmille pakkasille kannattaa valita R-arvoltaan vähintään yli 5 makuualusta.

 

 

Makuualustan lisäominaisuudet

Makuualustan painoon vaikuttaa valmistusmateriaalin lisäksi sen muoto ja mittasuhteet. Mitä kevyemmistä materiaaleista alusta on tehty sitä tyyriimpi se yleensä on. Jokaisesta kevennetystä grammasta saa siten maksaa aina hieman extraa. Makuualustan mittasuhteet vaikuttavat myös painoon huomattavasti ilman samanlaista hintarasitetta. Muumiomallisella alustalla painoa saa karsittua ja samalla alustan saa pakattua kompaktimpaan kokoon. Selvitä ennen ostopäätöstä minkäkokoinen alusta riittää omiin tarpeisiisi ja mahdollisuuksien mukaan käy testaamassa alustat paikanpäällä

Ilmatäyteisiä makuualustoja ei suositella täyttämään puhaltamalla ellei ohjeissa ole erikseen tätä sallittu. Etenkin untuvalla ja kuidulla eristettyihin alustoihin voi ajan myötä kehittyä onglemia eristävyyteen. Monissa malleissa on valmiina alustaan valmiiksi integroitu pumppu, tarvittaessa ilmapumpun voi myös erikseen hankkia. Erityismainnin innovatiivisesta täyttömekanismista ansaitsee Thermarestin SpeedValve, joka on käsittämättömän nopea tapa täyttää makuualusta.

Jos jokin makuualustan valinnassa jäi askarruttamaan, opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:

Sähköposti: info(a)treeline.fi

Puhelimella: 040 0450255

Tai Instagramissa ja Facebookissa

 

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.