JOULUNA 24.-26.12.24 MYYMÄLÄ SULJETTU. HYVÄÄ JOULUA!

0

Ostoskorisi on tyhjä

03.08.2022 4 min lukuaika

Kuinka valita teltta vaellukselle?

Oikeanlaisen vaellusteltan valinta on yksi tärkeimmistä varustepäätöksistä vaeltajalle. Laaja telttavalikoima voi kuitenkin laittaa helposti pään pyörälle. Ennen ostopäätöstä on hyvä selvittää mihin käyttötarkoitukseen, vuodenaikaan ja olosuhteisiin aikoo telttamajoitteensa hankkia.

Telttamallit

Vaellustelttamalleja on karkeasti kahdenlaisia - tunneli- ja kupolitelttoja.

Tunneliteltta muodostuu samanasuuntaisten telttakaarien “päälle” apunaruilla pingotetusta sisä- ja ulkoteltasta. Tunneliteltassa voi myös olla tilava eteinen eli absidi, joka tuo lisätilaa varusteille tai vaikka varovaiselle retkieväiden kokkailulle huonolla säällä.

Kupoliteltta pysyy ristikkäisten telttakaariensa ansiosta tarvittaessa myös itsestään pystyssä, ja on sen takia kätevämpi majoite paikoissa, joissa telttakiilojen käyttö voi olla hankalaa. Telttakiiloja kannattaa kuitenkin käyttää aina kun se on mahdollista. Teltta pysyy silloin tukevammin paikallaan kovalla tuulella, ja ulkoteltta pysyy irti sisäteltassa, jolloin ilmanvaihto ja vedenkestävyys säilyy parempana.

 

 

Kupoliteltta on hyvä yleisteltta kun käyttötarkoitusta ei voida tarkkaan määrittää. Tunneliteltta kestää paremmin sääolosuhteita ja siinä on usein parempi paino-tilavuus -suhde. Tunneliteltta on myös käyttömukavuudeltaan monipuolisempi etenkin pitkillä tunturivaelluksilla.

Treeline valikoimasta löytyy myös reilunkokoinen leiriteltta Primuksen Bifrost H6, jossa yöpyy mukavasti useamman yön ja sopii erityisesti autolla tehtäville pidemmille retkille.

 

Teltan valinta

Yksinkertaisimmillaan telttavalinnassa otetaan huomioon seuraavat neljä perusasiaa: 

 

  1. tilavuus eli yöpyjien ja varusteiden määrä.
  2. vuodenaika eli missä olosuhteissa telttaa tullaan käyttämään.
  3. paino eli minkälaisia matkoja telttaa on tarkoitus kantaa ja haluaako maksaa hieman extraa keveydestä.
  4. käyttömukavuus eli tullaanko teltassa viettämään paljon aikaa ja tarvitaanko sen takia leirielämää helpottavia lisämukavuuksia.

 

 

 

Vaellustelttojen tilavuus on ilmoitettu yleensä henkilömäärän mukaan. Yleisimmin vaellusteltat ovat 1-4 henkilölle, mutta tilavuus ja geometria vaihtelee merkkikohtaisesti ja käyttötarkoituksen mukaan. Kevyet ja minimalistiset teltat, kuten tämä Nemon Hornet Elite ovat luonnollisesti paljon kompaktimpeja kuin painavammat vaellusteltat, joissa on tarkoitus viettää enemmän aikaa. Teltan tilavuuden ja käyttömukavuuden tarvetta arvioitaessa on hyvä vielä tarkistaa ilmoitetun henkilömäärän lisäksi teltan todelliset mittasuhteet, etenkin jos vaeltaja on keskimääräistä isompi kokoinen tai vain kaipaa hieman lisätilaa majoituksessaan. Esimerkkinä yllämainittu Nemon teltta on hyvin kapea ja istumakorkeutta löytyy vain teltan keskiosasta. Mitä kevyempi teltta sitä vähemmän on yleensä tilaa varusteille. Lemmikkien ja pienten lasten kanssa retkeileville suositellaan tilavia ratkaisuja, kuten esimerkiksi tämä erittäin suosittu Fjällravenin Abisko Shape 3

Vuodenaika vaikuttaa vaellusteltan ostopäätökseen merkittävästi. 3-vuodenajan teltta sopii vaeltajille, jotka retkeilevät pääasiassa keväästä syksyyn. 3-vuodenajan teltta kestää oikein pystytettynä kevään ja syksyn hurjimmat loskakelit ja sadekuurot sekä kesäkuukausien lämpöisemmät olosuhteet. Talvikäyttöön tarkoitetut 4-vuodenajan teltat ovat ehdottomat esimerkiksi Lapin hiihtovaelluksille ja olosuhteisiin, joissa teltalta vaaditaan myrskyolosuhteiden ja hyvän lämpöeristyksen lisäksi kestävyyttä painavampia lumikuormia vastaan. On hyvä ottaa huomioon, että Etelä-Suomen talviin lujatekoiset ja heikommin tuulettuvat talviteltat voivat olla turhan järeitä ja jopa tunkkaisia vaihtoehtoja.

Geodeettisilla teltoilla tarkoitetaan erittäin kovia olosuhteita kestäviä telttoja. Tällaisia telttoja tarvitaan etenkin vuoristossa tai napajäätiköllä, joissa tuulet ovat helposti myrskylukemissa ja teltan rakenteiden tulee kestää erittäin suuria lumikuormia. 

Vaellusteltan paino on aina kompromissi tilavuuden, käyttömukavuuden, kestävyyden ja hinnan välillä. Usein kestävistä materiaaleista tehdyt ja järeät teltat ovat myös painavampia kuin minimalistiset ja sulavalinjaiset kevytteltat. Grammojen väheneminen näkyy myös usein tyyriimpänä hintana. Kun kaikki grammat merkitsee, myös käyttömukavuuksista on tingittävä. Ultrakeveissä vaellusteltoissa ei useinkaan ole ylimääräisiä taskuja ja eteisiä, ylimääräisestä liikkumatilasta puhumattakaan. Teltta kannattaa siis tutkia tarkoin omaan käyttötarkoitukseen sopivaksi.

Kun vaellukselle halutaan pakata mahdollisimman kevyesti teltan tarpeistosta voi karsia ylimääräisiä tarvikkeita. Tästä johtuen teltan paino voidaan ilmoittaa joskus useammalla tavalla. Kun vaellukselle ei esimerkiksi sääolosuhteiden tai reitin suojaisuuden perusteella tarvita kiiloja ja pohjakangas, paino voidaan ilmoittaa trail weightinä eli väimmäispainona kun mukana on teltan pystyttämiseen vaadittava vähimmäinen varustemäärä. Package weight eli telttapakkauksen kokonaispaino kertoo painon kun matkassa on mukana kaikki telttaan kuuluva tarpeisto. Teltan pakkauskoosta voi myös päätellä miten hyvin se sopii rinkkaan, juoksuliivin taskuun tai vaikkapa jaettavaksi useamman vaeltajan kesken.

Käyttömukavuuden vaatimukset voivat vaihdella vaellusteltan käyttötarkoituksen mukaan. Jos tarkoituksena on viettää enemmänkin aikaa teltan suojissa, kokkailla absidissa sateelta turvassa tai lyödä korttia illan hämärtyessä, teltan varusteluun tulee kiinnittää erityistä huomiota. Pystymmät seinät ja korkea katto luo telttaan tilantuntua ja lisää siten käyttömukavuutta, mutta samalla tuo mukanaan lisää painoa. Telttaa valittaessa kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen teltan haluaa ja mahdollisuuksien mukaan käydä testipystyttämässä teltta ennen ostopäätöstä.

 

Huomion arvioisia asioita telttaa valittaessa

Telttakankaan väri on erityispiirre, jota harvemmin tulee ajatelleeksi telttaa valitessa. Väri vaikuttaa etenkin siihen miten valo pääsee teltan sisään ja kuinka kirkasta teltan sisällä on. Kirkas teltta luo käyttömukavuutta kun ulkona myrskyävä sade pitää vaeltajat visusti sen suojissa, mutta voi hankaloittaa nukahtamista pohjoisen yöttömässä yössä.

Useamman hengen teltoissa käyttömukavuutta voi lisätä useammalla vetoketjullisella ulko-ovella. Useamman ulko-oven turvin esimerkiksi iltapesuille ei tarvitse ryömiä kaikkien makuupussien yli. Lisäovet tuovat rinkkaan kuitenkin jälleen lisäpainoa.

Absidit ja muut eteisratkaisut sekä niiden koko tuo lisää tilaa varusteille ja esimerkiksi kokkailulle myrskysään aikana. Lisäkangas tuo taas tosin lisäpainoa kantamuksiin, joten on hyvä miettiä minkäkokoinen eteinen on riittävä kaikille varusteille.

Myös teltan ilmanvaihtoon tulee kiinnittää huomiota. Illan kaste ja yöpyjien uloshengityksestä vapautuva höyry voi kondensoitua huonosti tuulettuvan teltan kattoon ja helmeillä teltan pohjalle yön aikana kastellen väsyneet vaeltajat. Talviteltat ovat usein hyvin eristettyjä ja niiden käyttöä suositellaan vain kylmemmissä pakkasissa.

 

 

Hyvä ja laadukas vaellusteltta on oikeinkäytettynä pitkäaikainen reissukumppani. Teltan valinnassa tulee ottaa huomioon neljä perusasiaa; tilavuus, vuodenaika, paino ja käyttömukavuus. Toivottavasti näillä eväillä löydät oman luottotelttasi laajasta vaellustelttavalikoimastamme.

 

Jos jokin vaellusteltan valinnassa jäi askarruttamaan opastamme ja autamme mielellämme. Voit ottaa yhteyttä meihin:

Sähköposti: info(a)treeline.fi

Puhelimella: 040 0450255

Tai Instagramissa ja Facebookissa

Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.